Közélet

Mesterházy befutott

Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt kormányfő-jelöltjének, melyet december 12-én erősíthet meg véglegesen a szocialisták kongresszusa.

„Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének” – jelentette be  Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke közölte, hogy a testület egyhangúlag hozta meg döntését. A grémium konzultált a megyei elnökökkel is, ahol többségi támogatást kapott a javaslat. Szombaton a választmány vitatja meg a döntést – és lefolytatják a programvitát is.

A párt országos listájáról csak a költségvetés november 30-i parlamenti zárószavazása után tárgyalhatnak. December 4-én az elnökség, december 5-én az elnökség és a választmány közös javaslatáról dönthetnek. A végső döntést a december 12-i kongresszus hozza meg.

„A választmánynak olyan jelöltet  javasolnak, aki a jövő embere, de már hosszabb  ideje bizonyított a párt legfelső vezetésében, és hosszabb távra is a magyar baloldal meghatározó személyisége lehet” – mondta Lendvai. A pártelnök szerint Mesterházy egyszerre képviseli a folytonosságot és a megújulást, jól ismeri a párt életét Budapesten és vidéken, becsülik a baloldalon, de demokratikus elkötelezettsége miatt tisztelik a pártbázison túl is. Kemény vitatkozó, de sosem lépett fel megosztó szerepben sem párton belül, sem párton kívül.

Jártas az európai politikában és a nemzetközi baloldal világában, számára meghatározóak az európai  értékek. Mesterházy frakcióvezetőként támogatta, és amíg szükséges támogatja az ország érdekében a kormány válságkezelő munkáját. „A jelölt azonban távolabbra tekint, részt vesz azoknak a lépéseknek a meghatározásában, amelyek a válság után szükségesek Magyarország számára” – mondta Lendvai.

„Mesterházy Attila pontosan egyet jelent a múlttal, egyet jelent a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal, azokkal a megszorításokkal, amelyek megkeserítik az emberek életét, és amelyek lehetetlenné teszik az ország növekedését az elkövetkezendő időszakban” – közölte tegnap a Fidesz elnöki stábjának vezetője. Szijjártó Péter arra emlékeztetett, hogy az MSZP frakcióvezetője korábban Gyurcsány helyetteseként dolgozott az ifjúsági és sportminisztériumban, és ez is mutatja, hogy a volt kormányfő visszatérését akarják előkészíteni.

„Küzdő típus vagyok, olyan személyiség, aki az utolsó pillanatig harcol a célért, és az utolsó pillanatig harcol az igazáért” – mondta Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője azért vállalta a jelöltséget, mert hisz abban, hogy az MSZP nemcsak az ország iránti bizalmat tudta visszaszerezni az eddigi politikájával, hanem a következő időszakban meghirdetendő politikájával képes lesz a bizonytalan baloldali, a centrum józan, demokratikus, felelős szavazóit is megszólítani. Komoly kihívásokkal akarja szembesíteni az MSZP-t, de egy jó csapattal, együttműködéssel, és összefogással ezeknek meg tud felelni a párt.
„Egyet ígérhetek, nagyon kemény ellenfele, de nem ellensége leszek a mérsékelt és demokratikus jobboldalnak, egyben azt is szeretném jelezni, hogy kérlelhetetlen ellenfele leszek a szélsőjobboldalnak” – hangoztatta Mesterházy.

A bejelentés előtt több hír is volt arról, hogy többen Kovács Lászlót favorizálják miniszterelnök-jelöltként, és felmerült Szili Katalin neve is. A leköszönő uniós biztos azonban közölte, nem kapott felkérést. Így nem volt mire válaszolnia, és a kérdést már eldöntöttnek tekinti, de a választási sikerért mindent elkövet majd. Kovácsot állítólag Gyurcsány Ferenc, Hagyó Miklós, Szekeres Imre, Ficsor Ádám, és Molnár Csaba is favorizálta, mivel szerintük az idősebbeknél több szavazatot tudna hozni.

Az elnökségben azonban Mesterházy hívei kerekedtek felül. Korábban sokan szerették volna rábeszélni a miniszterelnökség esetleges folytatására Bajnai Gordont, de ő tartotta magát ahhoz, hogy csak egy évig vállalja a kormányfőséget. A párton belül többször is felmerült Gráf József agrárminiszter, Botka László szegedi polgármester, és a BKV-s botrányokig Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes neve is. Állítólag felmerült külsős jelöltként Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, vagy Glatz Ferenc volt MTA-elnök, neve is, akiktől a várható választási vereség után könnyen le lehetett volna búcsúzni.

 

MSZP Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt
Kapcsolódó cikkek