Közélet

Négy méteres, zöld, gazdaságos - Jön a petemi!

Égetéssel és biogáz-előállítással is hasznosítható az az új energianövény, amelyet hamarosan Magyarországon is szabadalmaztatnak. A tervek szerint 2011-től egy szolnoki biomassza-erőműben hasznosítanák a különleges mályvafélét.

Jelenleg Magyarországon az energiafűz és az energiafű a két termeszthető energianövény-csoport. A My-Tech Agro Kft. projektjének célja egy új biomasszaforrás, a petemi honosítása és termesztése.

A petemi egy Lengyelországban szabadalmaztatott és az Európai Unióban törzskönyvezett energianövény, melynek hatalmas zöld tömege jelentős mennyiségű széndioxidot köt meg. Az eltüzelésekor felszabaduló szénkibocsátása nem több mint amennyit a növény termesztése során a légkörből egyébként is megkötött, így az általa előállított energia környezetkímélő és megújuló.

Az akár négy méter magasra is megnövő, Észak-Amerikából származó mályvaféle égetéssel és biogáz-előállítással is hasznosítható. A My-Tech Agro Kft. (a My-Tech bioenergetikai kutató és fejlesztő cégcsoport tagja) 2003-ban azzal a céllal alakult meg, hogy Szolnokon felépítse és üzemeltesse Magyarország első biomassza-tüzelésű erőművét, amelynek üzembe helyezése 2011-ben várható.

Ennek a fejlesztésnek az első lépése az új energianövény meghonosítása és szabadalmaztatása lesz. A több mint 830 ezer eurós költség felét az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmus fedezi. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projektben a My-Tech Agro legfőbb feladata az erőmű biomassza-ellátása lesz, amihez két forrást kívánnak felhasználni: egyrészt a térségben termelt gabonaszalmát, másrészt kifejezetten energiahasznosításra termesztett növényeket.

a megújuló energiák részarányát a jelenlegi 3,6 százalékról 2010-re nyolc százalékra kívánja növelni. Ebben kiemelt szerepet kap a biomassza, mely a világ negyedig legnagyobb energiaforrása, illetve a megkötésének legegyszerűbb és jelenleg legolcsóbb módja.

energia növény Európai Gazdasági Térség My-Tech VÁTI Nonprofit Kft. petemi
Kapcsolódó cikkek