Közélet

Sólyom és Orbán elhúzott a többiektől a népszerűségi listán

Kiemelkedik a politikusok népszerűségi listáján Sólyom László és Orbán Viktor, 9-10 pont előnyük van a harmadik helyen álló Szili Katalinnal szemben, aki egyébként a legnépszerűbb kormánypárti politikus – derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, amit a Népszabadság ismertet.

A választók szűkmarkúan osztogatják a jó jegyeket, a legtöbb ötöst Orbán Viktor kapta, ám őt is csak a lakosság 17 százaléka értékeli ennyire pozitívan - írja a Népszabadság a kutatás eredményeit ismertetve.

Az utána következő Sólyom Lászlót 8, Navracsics Tibort és Bajnai Gordont 55 százaléknyian, a többieket még ennél is kevesebben osztályozták kitűnőre. Sokkal könnyebben adnak viszont egyes osztályzatot a választók, ebből leginkább az előző és a mostani kormányfőnek, Gyurcsány Ferencnek és Bajnainak jut (55, illetve 45 százalék értékelte őket ilyen szigorúan).

Sokat mond a politikusok renoméjáról, hogy a legtöbb ötöst begyűjtő Fidesz-elnöknek is bőven kijut az egyes érdemjegyből is, sőt abból kap nagyobb arányban (24 százalék kritikus ennyire vele szemben.) A legkevesebb elégtelent Sólyom Lászlónak adták az emberek: 17 százalék ítélete nagyon negatív.

A köztársasági elnökben sem egyeznek ki azonban a két térfél hívei, relatíve magas pontszáma és első helyezése alapvetően a népes Fidesz-tábornak köszönhető, annak, hogy tőlük 62 pontot kap. A párthovatartozásukban bizonytalankodók 43 pontra értékelik, az MSZP hívei 33 ponttal illetik.

Szonda Ipsos népszerűség politikusok
Kapcsolódó cikkek