Közélet

134 helyett 300 ezer járna - Az Ab-hez fordul a Fidesz az oktatási normatíva miatt

Két oktatási törvénymódosítás esetében is alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményez a Fidesz. Pokorni Zoltán, a párt szakpolitikusa közölte: a közoktatási normatíva csökkentése és a felsőoktatási törvény önkormányzati jogköröket érintő része ügyében is a taláros testület jogértelmezését várják.

Pokorni Zoltán emlékeztetett rá, hogy 2002 szeptemberében egy elsős gyerek után a központi költségvetés még 187 ezer forintot biztosított a fenntartóknak.

Az inflációt figyelembe véve ennek az összegnek jövőre megközelítőleg 300 ezer forintnak kéne lennie a január 1-jétől juttatott 134 ezer forinttal szemben - mondta.

Hozzátette: amit január elsejétől egy elsős gyerek tanulására biztosít a költségvetés, reálértéken a fele a hét évvel ezelőttinek - számol be a Fidesz honlapja.

A politikus a felsőoktatási törvényt több ponton is módosító salátatörvény kapcsán kifejtette: a szabályozásnak megfelelően 2014-től felvételi követelmény lesz a szakok nagy részén az emelt szintű érettségi, amivel egyébként a Fidesz is egyetért.

A probléma az, hogy számos olyan pontot is csatoltak a törvénybe, amelyek alapvető önkormányzati jogokat is érintenek, ezért pedig csak kétharmados többséggel lehetne módosítani - szögezte le.

"Arra hívjuk fel a köztársasági elnök figyelmét, hogy a jogszabály aláírása előtt kérjen alkotmánybírósági normakontrollt" - fogalmazott Pokorni Zoltán.

oktatási normatíva Alkotmánybíróság Fidesz
Kapcsolódó cikkek