Hozzátette, az is jó döntés volt, hogy az új uniós szintű szabályozó testület nem szuperhatóság lett, hanem egy kisebb és rugalmasabb szervezet, amelynek a tevékenysége inkább a tanácsadásra és a véleményezésre terjed ki, a helyi ügyekben helyben születhetnek a megfelelő döntések. Az új keretrendszerrel kapcsolatos jogszabályok várhatóan december végén jelennek meg, és a tagországoknak másfél évük lesz arra, hogy a benne foglaltakat átültessék saját jogrendszerükbe.

Fontosnak minősítette, hogy az új szabályozás a legkényesebb pontokon törekedett az egyensúlyi helyzet megtartására, így megmaradhatott a versenyalapú szabályozás, amely figyelembe veszi ugyanakkor a piaci szereplők befektetési szempontjait is.

Az új előírásokban nagy hangsúlyt kaptak a fogyasztók, amelyek védelmét több ponton is átlagon felülinek tartja az NHH elnöke. A számhordozhatóságnál például az új szabályok szerint a számátadási intervallum nem haladhatja meg a 24 órát. Védik a fogyasztót a túlzott röghöz kötés ellen is, előírva, hogy a kedvezményes csomagok feltételéül szabott hűségidők a jövőben nem haladhatják meg a 24 hónapot. Ez a hazai átlagos gyakorlatban inkább 12 hónap.

A csomag része a személyes adatok fokozottabb védelme, ez tiltja a címlistákkal való szabad kereskedést, amivel a kéretlen e-mailek ellen is jobban védekezhetnek az előfizetők. A kéretlen reklámüzenetekben kötelező lesz feltüntetni a lemondás módját.
Az egyik legvitatottabb pontot az internethasználat szabadságának és a szerzői jogok védelmének a harmonizációja jelentette, ez a szabályok elfogadásában több hónapos csúszást is okozott. Végül egy olyan kompromisszum született, amely szerint nem azonnal büntetik azt a felhasználót, aki illegálisan tölt le tartalmakat az internetről, hanem megadják neki a jogi út lehetőségét igazának védelmére. Pataki Dániel szerint azonban a téma még további hónapokra ad munkát az új szervezetnek.

Nem született ugyanakkor központi döntés arról, hogy mi legyen az európai digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciák sorsa, minden tagország maga döntheti el, mire kívánja felhasználni. Az NHH-elnök várakozásai szerint a legtöbb helyen a mobilhálózatok sávszélességének növelésére fordítják majd. SGy