Közélet

Nyolc-kilenc csúcstárca lehet a Fidesz-kormányban

Bár még nincs végleges döntés, a Fidesz minden valószínűség szerint egy „humán” csúcstárcát állít föl, hogy igazolja: politikájuk középpontjában az emberek állnak. Idetartozna az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a szociális kérdések - írja a Népszabadság.

A lap információi szerint a Fidesz elnöke nem a hagyományos, a miniszterelnöksége idején alkalmazott 13+1 (tárcanélküli miniszter) modell felé hajlik, hanem a 8-9 csúcsminisztériummal operáló forgatókönyv felé.

A Népszabadság úgy tudja : a Fidesz elnöke által preferált kormányzati szerkezet erős kancelláriával (Navracsics Tibor vezetésével), EU-ügyekre koncentráló külügyi tárcával (Martonyi János), a büdzsé egyensúlyára figyelő Pénzügyminisztériummal (Varga Mihály) és a központi fejlesztéseket irányító gazdasági minisztériummal számol. Ezt Matolcsy György irányítaná, de elképzelhető, hogy a volt miniszterre a Fidesz elnöke egy gazdasági stratégiai intézet vezetését bízná. E kormányzati koncepció szerint az uniós pályáztatást, illetve az uniós projekteket, valamint az állami kezelését az infrastrukturális tárca felügyelné.

Mindemellett lenne agrár- és vidékfejlesztési csúcsminisztérium, valamint honvédelmi tárca. A kiszivárgott hírek szerint a Fidesz elnöke kormányzati feladatokra hazarendelné Brüsszelből az EP-képviselők közül Győri Enikőt, Gaál Kingát, Őry Csaba volt munkaügyi államtitkárt, illetve Glattfelder Bélát, aki eséllyel aspirálhat az agrárminiszteri posztra. A visszaállított Belügyminisztériumot Pintér Sándor irányítaná. A tervek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata más néven fuzionálna. (Az összevonásokhoz a titkosszolgálati törvény módosítása miatt kétharmados Fidesz-többségre lenne szükség.)

Az igazi csúcsminisztérium ugyanakkor az úgynevezett „humántárca” lenne; a lap információi szerint az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát és a szociális kormányzati területet is ezen szuperminisztérium alá vonnák. A csúcstárca annak az orbáni filozófiának is a szimbóluma lenne, hogy a Fidesz politikájának középpontjában „az emberek állnak”.

tárca csúcsminisztérium kormány Fidesz
Kapcsolódó cikkek