Közélet

Bajnai beszél, majd ő is búcsúzik - A ciklus mérlege

A ciklus utolsó országgyűlési ülésnapjáig több mint 550 törvényt fogadtak el a képviselők.

Bajnai Gordon kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés 2006-2010-es ciklusának utolsó ülésnapja. Ma még megdolgoznak a képviselők a pénzükért: 34 napirendi pont szerepel a programban, köztük interpellációk, azonnali kérdések és válaszok, továbbá határozathozatalok.

Évértékelőnek is beleillik majd Bajnai Gordon ma koradélutáni napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben, ugyanis tizenegy éves hagyományt megszakítva a regnáló kormány feje nem tartott ilyet, azzal az indokkal, hogy nem tud előremutató, tervekről beszámoló beszédet tartani. Hiszen - s ez tény - a következő választási ciklusban nem hajlandó kormányzati szerepet vállalni. Ennek megfelelően Bajnai kiszámíthatóan elsősorban az elmúlt egy év válságkezelésére, az elért eredményekre helyezi majd a hangsúlyt beszédében, s kevés az esélye annak, hogy a ciklus négy évének számvetését is elkészíti majd.

Az országgyűlési ciklus gyorsmérlege persze már most meg lehet vonni, ahogy azt meg is tette a jogforum.hu. Eszerint félezernél is több törvényt fogadtak el a képviselők - a pontos szám ma estére lesz meg, mert még több szavazást is tartanak a nap folyamán. A elfogadott jogszabályok közül 51 volt kétharmados - ez is mutatja, hogy azért van, amiben a politikai "elitnek" sikerül egyetérteniük. Bár az igazsághoz hozzátartozik: köztük nem egy volt olyan, amelyben érintettek voltak maguk is, mint például a képviselői juttatásokat érintő rendelkezés, illetve a mentelmi joggal kapcsolatos szabály.

Közel 30 kétharmados előterjesztés nem kapta meg viszont a szükséges többséget, ilyen volt a közigazgatási hivatalok visszaállítása, a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása - írja az említett portál. A ciklusban 22 esetben alakult ki "szavazategyenlőség", többször történt ez költségvetést érintő módosító indítványoknál.

Ugyan várhatóan ma lesz az utolsó ülés, de elvi lehetőség azért van a folytatásra: a házszabály szerint rendkívüli ülést a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére, a kormány vagy az államfő kezdeményezésére össze kell hívni. Az újonnan megválasztott Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választást követő egy hónapon belüli időre.

Bajnai évértékelő jogszabály önkormányzat ciklus Alkotmánybíróság Parlament
Kapcsolódó cikkek