Közélet

Gyurcsány: Jobban élünk, mint nyolc éve - Fotók!

Az elrontott gazdaságpolitikáért felerészben a Medgyessy-kormány, egyharmadban az Orbán-kormány, és egyhatod részt a saját kormánya a felelős - emelte ki Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén.

Az egykori miniszterelnök szerint pártja mindvégig egy nyugatos polgári világ megteremtésén fáradozott, 2002 után évtizedek óta először csökkent a legszegényebbek és leggazdagabbak közti különbség.

„Egy évtizedes szociális álom látszott megvalósulni” – emlékezett vissza Gyurcsány a Medgyessy-kormány száz napos programjára. Sajnos később kiderült, hogy ez az álom nem finanszírozható, „metsző realitások szakították félbe”. A volt miniszterelnök szerint ma mindezek ellenére jobban élünk, mint nyolc éve. Gyurcsány szerint nem szabad lebecsülni az elmúlt évek eredményeit, számos jelentős fejlesztés és építkezés történt. Soha nem látott építkezés van Magyarországon – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Bátorítottuk az országot, hogy lépjenek a reformok útjára, de az ország egy része megijedt ettől, voltak kishitűek – mondta Gyurcsány, majd hozzátette: ettől még a reformok igaza és szükségessége nem vonható kétségbe.

Gyurcsány szerint a Fidesz által szított politikai háborús hangulat kudarcra ítélte a reformokat, mi több, ők maguk is követtek el hibákat. Hiba volt azt hinni, hogy a többség támogatása nélkül is végig lehet vinni a reformokat.

A volt miniszterelnök szerint az elrontott gazdaságpolitikáért felerészben a Medgyessy-kormány, egyharmadban az Orbán-kormány, és egyhatod részt az ő kormánya a felelős.

Amit a választási vereségeibe beletörődni képtelen Fidesz művel, az nem demokratikus vetélkedés, hanem nyílt politikai uszítás. Ennek kárvallotja pedig maga az ország. Gyurcsány szerint a Fidesz kormánya a hazugság mocskában születik. "A Fidesz és a Jobbik bár két párt, valójában egy pártrendszer, egy gondolat. Orbán Viktor attól még nem lesz demokrata, hogy vannak nála is szélsőségesebbek. A Magyar Gárda az a hely, ahol Orbán kordonbontása rendszeres rendbontássá fajult" - mondta a volt miniszterelnök, aki szerint az igazság még mindig a szocialisták oldalán áll.

Gyurcsány beszédében Mesterházy Attila támogatására szólította fel híveit és a bizonytalanokat, mert szerinte nincs kizárva, hogy a demokraták közül csak az MSZP jut be a Parlamentbe.


[enews_gallery id='190625']

demokratikus charta gyurcsány beszéd
Kapcsolódó cikkek