Közélet

Az MSZP mindenkitől tandíjat szedne?

Szinte valamennyi hallgató számára fizetőssé tenné a felsőoktatást az MSZP – derül ki Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti programjából.

A 2008-as népszavazáson az emberek elsöprő többsége elutasította a szocialista–szabad demokrata kormány által kezdeményezett tandíj bevezetését, ezért a Gyurcsány-kormány kénytelen volt eltörölni a tandíjtörvényt.

Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt programjában ugyanis azt hirdeti, az MSZP kormányra kerülése esetén a hallgatók nagy többségének fizetőssé tennék a felsőoktatást.

Olyan teljesítményösztönző rendszert fogunk kidolgozni, amely a fiatalokat, valamint az intézményeket anyagilag is érdekeltté teszi a versenyképes képzésben. Ehhez kialakítunk egy lépcsőzetes rendszert, amelyben csak a legjobb teljesítményű hallgatók tartoznak az államilag finanszírozott körbe. Ahogy csökken a teljesítmény, úgy nő a költségtérítés – áll a Nemzeti modernizáció, összetartó közösség című szocialista miniszterelnök-jelölti programban.

Mesterházy leszögezi azt is: „A hallgatók esetében az állami támogatást nem félévekhez, hanem a felvett és teljesített kreditekhez  fogjuk kötni.

Ha ezt a szocialisták valóban megvalósítják, olyan elképesztő helyzet állhat elő, hogy a félév végén, a vizsgák eredményeinek ismeretében derül ki, a hallgatónak kell-e tandíjat fizetnie – olvasható a Magyar Nemzetben

szocialista program tandíj Mesterházy
Kapcsolódó cikkek