Közélet

Bokros nem lesz MDF-elnök, de akkor ki?

Több név is felvetődött a sajtóban az MDF lehetséges elnökjelöltjeként, köztük Bokros Lajosé. Herényi Károly szerint azonban a pénzügyi szakember nem tagja a pártnak, így a mostani feltételek mellett nem válhat elnökjelöltté.

Még tavasszal teljes tisztújítás lesz az MDF-en belül - közölte Herényi Károly, aki Dávid Ibolya lemondása után ideiglenesen ellátja a pártvezetői teendőket. Lehetséges elnökjelöltként felmerült a korábban kizárt Hock Zoltán, valamint Bokros Lajos kormányfőjelölt és Herényi Károly neve is. Az MR1 - Kossuth Rádió úgy tudja, a kilépett Gémesi György is szóba került. Herényi minderre úgy reagált, első körben fontosabb a program, mint az, hogy ki lesz az elnök, miután Dávid Ibolya lemondott a sokkoló választási vereség után.

„Meg kell határozni az MDF politikáját a következő négy esztendőre, hiszen parlamenten kívül kell kifejteni a politikai aktivitást, újra kell pozícionálni magunkat. Nyilván ehhez a programhoz a legalkalmasabb embert kell megtalálni” – mondta a pártvezetői teendőket ellátó politikus a Krónikának. Herényi Károly hozzátette: aki nem tagja az MDF-nek, nem lehet elnökjelölt, így ez Bokros Lajos esetében is kizáró ok jelenleg.

Dávid Ibolya április 11-én, az országgyűlési választások első fordulós eredményeinek ismertté válása után mondott le az MDF elnöki tisztéről. A politikus pártja 2,66 százalékos listás választási eredményét súlyos vereségnek értékelte. Mint mondta, a kudarc egy támadássorozat következménye, de a párt is követett el hibákat – ismerte el. Hozzátette: a kampányban nem beszélhettek a a programjukról, helyette beadványokat voltak kénytelenek fogalmazni, és pénz, illetve média nélkül ennyit tudtak elérni. Dávid Ibolya a győztesektől mértéktartást kért.

mdf Bokros Lajos herényi károly választások
Kapcsolódó cikkek