Közélet

A meglévő garnitúrából lett elegük az LMP-re szavazóknak

Nem lövészárokból fogunk politizálni” – ígéri Schiffer András, az LMP listavezetője, aki nem szeretne jelképes háborúba keveredni a Fidesz-KDNP-vel.

 Konkrét politikai témákban, konkrét törvényjavaslatok kapcsán hajlandóak értelmes vitát folytatni, de mint mondja: nem vesznek részt olyan cirkuszban, ahol „demokraták” harcolnak „európaiakkal”, „fasiszták” „antifasisztákkal”, vagy „kommunisták” „antikommunistákkal” - mondta a politikus az ATV-ben.

Arra a kérdésre, hogy minek, kiknek köszönhetően jutottak 16 mandátumhoz az új Országgyűlésben, ezt felelte: "nagyjából azokat sikerült megnyernünk, akiket célcsoportként is meg kívántunk szólítani. Természetesen nálunk is megjelentek a protestszavazók – ha nem is olyan nagy mértékben, mint a Jobbiknál –,  és egy olyan szavazói csoport is, akik az elmúlt két választásra a szájízük szerinti alternatíva hiányában nem mentek el, de legalábbis nem volt beazonosítható a mozgásuk. Ők nem politikai alvajárók, hanem a meglévő garnitúrából lett elegük, és egy új párt megjelenése ki tudta őket mozdítani az érdektelenségből".

Hogy melyik oldalhoz tartoznak, ezt mondta: Ha a bal-jobb felosztás történeti vagy globális értelmezését fogadjuk el, akkor ahhoz képest a hozzájuk kapcsolt értékek pont ellentétes oldalon jelentek meg a hazai palettán. "Szerintem a korábban hatalmon lévő SZDSZ egy szélsőségesen jobboldali gazdaságpolitikát követett, míg a Fidesz sok tekintetben baloldali politikát folytatott az elmúlt négy évben. A Magyarországon jelenleg érvényben lévő felosztás nem valódi politikai értékválasztásról szól, hanem a 20. század tragédiáihoz, sérelmeihez, illetve a Kádár-rendszer utóvédjeihez fűződő viszonyról. Ebben a játékban mi nem kívánunk részt venni."

LMP schiffer LMP szavazás
Kapcsolódó cikkek