Közélet

A régi és új nevek - A második Orbán-kormány

Orbán Viktor a Parlament Vadásztermében megnevezte kormánya minisztereit. A névsorban nem volt meglepetés, az újságok az elmúlt hetekben többnyire jól tippeltek, tehát nem működött tökéletesen a legendás Fidesz-retesz, vagy lehet, hogy épp a kiszivárogtatás volt a céljuk.

A leendő kormányfő – mint fogalmazott – a miniszterek személyével kapcsolatban a következő szempontokat vette figyelembe: "Egy új politikai és gazdasági rendszer megalapozásához megfelelő jártassággal és kvalitással rendelkeznek, tapasztalt vezetők, képesek arra, hogy döntéseket hozzanak."

Orbán Viktor már a múlt héten bejelentette, hogy a kormány agyközpontját Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes – aki egyben közigazgatási és igazságügyi miniszter is lesz – és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, kabinetfőnök alkotja.

A Parlamentben tartott sajtótájékoztatóról részletesebben itt olvashat!

Ismertté vált az is, hogy Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a szövetséges pártot képviseli a legmagasabb szinten, általános miniszterelnök-helyettes lesz. Számtalan feladata lesz, ezek többnyire nemzetpolitikai jellegűek. A határon túli magyarok ügye számára nagyon fontos, mint fogalmazott, az állampolgárság megadása nekik erkölcsi kötelesség. Egyházpolitikai kérdésekkel is szívesen foglalkozik, hiszen ez a "szíve csücske".

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a hazai és európai uniós fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását, a közbeszerzés egyszerűsítését tekinti fő feladatának. Bemutatása során Orbán azt kérte tőle, hogy bizonyítsa be, az állam is lehet jó gazda, illetve harcolnia kell majd az oligarchák ellen is.

Matolcsy György gazdasági miniszter rutinos róka, hiszen az előző Fidesz-kormányban is ennek a területnek a minisztere volt. Azonnali fordulatot hajtana végre az adórendszerben, foglalkoztatásban, csökkenteni kell szerinte a bürokráciát. A leendő miniszterelnök azt mondta, azt várják Matolcsytól, hogy állítsa talpra az országot.

Pintér Sándor sem tegnap kezdte, szintén volt már belügyminiszter. Elsőként a kistelepülések közrendjének és közbiztonságának megjavításához lát hozzá, de rendet akar az ország minden területén. Ennek érdekében felvesznek új rendőröket, de többeket új helyre, új feladatra küldenek. Orbán azzal indokolta Pintér pajzsra emelését, hogy tapasztalt, a rendőrséget ismerő ember kell a minisztérium élére.

Államtitkárok is a fedélzeten

A miniszterek munkáját parlamenti vagy politikai államtitkárok segítik, ők lesznek a tárcavezetők helyettesei. A minisztériumi apparátust pedig közigazgatási államtitkárok irányítják. Az adott területeket (szak)államtitkárok vezetik.

A különböző rangú államtitkárok között több ismert személy van. A külügyben Németh Zsolt lesz a parlamenti államtitkár, a honvédelmiben Simicskó István, az agrártárcánál pedig Ángyán József. Az igazságügyet Répássy Róbert menedzseli. A nemzeti erőforrások minisztériumában Szőcs Géza fennhatósága alá tartozik a kultúra, Hoffmann Rózsáé lesz az oktatás, Szócska Miklósé az egészségügy, Soltész Miklósé pedig a szociális terület.

A gazdasági minisztériumban a stratégiáért Cséfalvay Zoltán felel, a fejlesztésiben Bencsik János az energetikáért, Nyitrai Zsolt az informatikáért, Fónagy János a közlekedésért.

Martonyi János „a hagyományokhoz híven” ismét külügyminiszter lesz. Azt mondta, először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan markáns, határozott kül- és Európa-politikát kell folytatni. A szomszédpolitikáról úgy fogalmazott, világosan meg kell mondanunk álláspontunkat, ahhoz ragaszkodnunk kell, a felmerülő feszültségeket pedig azonnal kezelni kell.

Réthelyi Miklós különös pozíciót kap, ő lesz a nemzeti erőforrások minisztere. Több terület – egészségügy, oktatás, kultúra, szociális ügyek, sport – tartozik ide, ezeket államtitkárok irányítják majd. Szakmájából adódóan elsősorban a kórházak problémáját, valamint a rezidensképzés helyzetének rendezését emelte ki. Orbán úgy fogalmazott, az orvos-professzor feladata az egészségügy rendbetétele, illetve az, hogy esélyt teremtsen a fiataloknak az oktatásban.

Hende Csaba honvédelmi miniszterként az ágazat egész rendszerét áttekinti, amelynek csak egy része a minisztérium és a honvédség. A polgári körök megszervezőjeként ismertté vált politikusnak – aki egyébként már az Antall-kormányban is államtitkár volt – helyre kell állítania a fegyveres erők presztízsét. Ahogy Orbán Viktor megfogalmazta az elvárásait: Hendének meg kell akadályoznia, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák szereplője legyen.

Fazekas Sándor irányítja majd a földművelésgyi tárcát. A már-már Karcag örökös polgármestere címre hajtó jogász végzettségű politikus – 1990 óta áll a tiszántúli város élén – célja, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségek tekintetében, valamint a lakosság megélhetésének biztosításában. Orbán szerint azért ennél komolyabb a feladata, talpra kell állítania a magyar vidéket, amely a jövő egyik erőforrása.

A nemzeti erőforrások csúcsminisztérium létrehozása mellett van még néhány érdekesség. Miközben a nemzetgazdasági és a fejlesztési kérdések két külön tárcához kerülnek, immár biztos, hogy megszűnik az önálló Pénzügyminisztérium. A korábban e tárca élére vizionált Varga Mihály a kormányfő kabinetfőnökeként őrizheti meg rálátását az állami pénzügyekre, a terület – beleértve a költségvetést is – egyébként a gazdasági minisztérium integrált része lesz. S meglepetés az is, hogy nem lesz önálló környezetvédelmi minisztérium – holott a zöld ügyek képviseletét a Fidesz mindig kiemelt feladatának tartotta –, ehelyett a terület szakágakra lebontva az agrártárcához kerül majd.

Navracsics Tibor, miniszterelnökhelyettes, közigazgatás, igazságügy: A kormányfő helyettesítése mellett a két fontos szakterületet irányítja

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes: A szövetséges pártot, a KDNP-t képviseli a legmagasabb szinten, a nemzetpolitikáért felel

Varga Mihály, Miniszterelnökség: A kormányfő kabinetfőnökeként, közvetlen munkatársaként segíti Orbán Viktor munkáját

Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás: Az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a szociális ügyek, valamint a sport tartozik a tárcához

Pintér Sándor, belügy: elsőként a kistelepülések közrendjének és közbiztonságának megjavításához lát hozzá, de rendet akar az ország minden területén

Hende Csaba, honvédelem: A honvédelem egész rendszerét kell áttekintenie, s meg kell akadályoznia, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák szereplője legyen

Matolcsy György, nemzetgazdaság: Azonnali fordulatot hajtana végre az adórendszerben, foglalkoztatásban, csökkenteni kell szerinte a bürokráciát

Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztés: A hazai és európai uniós fejlesztési források gyors és hatékony felhasználása, a közbeszerzés egyszerűsítése a fő feladata

Fazekas Sándor, födművelésügy: A legfontosabb célja, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben

Martonyi János, külügy: Először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan markáns, határozott kül- és Európa-politikát kell folytatnia

A különböző rangú államtitkárok között több ismert személy van. A külügyben Németh Zsolt lesz a parlamenti államtitkár, a honvédelmiben Simicskó István, az agrártárcánál pedig Ángyán József. Az igazságügyet Répássy Róbert menedzseli. A nemzeti erőforrások minisztériumában Szőcs Géza fennhatósága alá tartozik a kultúra, Hoffmann Rózsáé lesz az oktatás, Szócska Miklósé az egészségügy, Soltész Miklósé pedig a szociális terület.

A gazdasági minisztériumban a stratégiáért Cséfalvay Zoltán felel, a fejlesztésiben Bencsik János az energetikáért, Nyitrai Zsolt az informatikáért, Fónagy János a közlekedésért. -->

fazekass semján kormánytagok fellegi Orbán Viktor Varga Mihály névsor
Kapcsolódó cikkek