Közélet

Balsai Gyurcsányra gondol, de nem mondja ki

Hivatala még csak alakul, ám a rendőrségtől már három folyóméternyi iratanyagot kapott Balsai István fideszes politikus, volt igazságügyi miniszter, aki most Orbán Viktor miniszterelnök biztosaként vizsgálja a 2006. október 23-i budapesti rendőri fellépés körülményeit. Néhány hónapon belülre tervezi jelentése elkészítését - nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli háttérműsorában.

A vizsgálóbiztos munkájának fontos kerete lesz a 2006 október 23-a eseményeinek felderítésére alakult Civil Jogász Bizottság jelentése - ennek jogászként tagja volt Morvai Krisztina is, a Jobbik mai EP-képviselője. Balsai István hangsúlyozta: ez a bizottság nem kapta meg "azokat a személyi következtetésekre is alapot anyagokat, amiket mi meg fogunk kapni".

Mit tud a vizsgálóbiztos arról, hogy milyen kapcsolatban állt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök a rendőri vezetőkkel a vizsgálandó események idején? Mi derül ki a dokumentumokból, bizottsági vizsgálatokból? - hangzott a Duna Televízió kérdése.

Balsai István erre úgy reagált: ahhoz nem kell vizsgálóbizottság, hogy tudni lehessen: ami az országban történik, azért a miniszterelnök a felelős.

Hozzátette: "Amikor órákon vagy napokon keresztül ilyen események zajlanak, s aki egyébként bloggerként ezt kommentálja, és különböző kitüntetésekre tesz előterjesztést, ott fel sem merül annak a kérdése, hogy ő mossa kezeit. Nem, ő személyesen felelős. Le is vonták a konzekvenciát, korábban már lemondott. Természetesen mint kormányfő, azoknak a beosztottjainak, minisztereinek a felelőssége is felmerül, akik az ő bizalmából végezték a munkáját. Például igazságügyi és rendészeti miniszterek voltak".

Noha Balsai láthatóan kerülte Gyurcsány Ferenc nevének kimondását, a beszélgetés szövegkörnyezete alapján aligha gondolhatott volna más valakire, mint a volt kormányfőre 2006-ból. A biztos szerint a választók már levonták a politikai konzekvenciát. Az ő feladata lesz a szakmai - és ha van - a jogi felelősség vizsgálata. Utóbbi akár két szálon: polgári jogi és büntetőjogi vonalon is folyhat majd.

Gyurcsány vizsgálat Civil Jogász Bizottság miniszter Balsai minisztérium rendőr
Kapcsolódó cikkek