Közélet

Csalás: háromnegyedmilliárdos állami támogatást szereztek meg

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt kezdett nyomozást a pénzügyőrség a Dél-Dunántúlon. Mint kiderült, a gyanúsítottak háromnegyed milliárdot csaltak el az állami támogatásokból.

A nyomozás adatai szerint 2007-2008-ban 43 gazdasági társaság, 755 millió forint állami támogatást kapott közel ezer, csökkent munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása után. A bizonyítékok alapján a gazdálkodók a támogatásra jogosultság igazolása céljából, az egyébként teljesen egészséges munkavállalóikról olyan valótlan tartalmú, hamis orvosi igazolásokat nyújtottak be, amelyek szerint alkalmazottaik egészségromlása rendkívül súlyos.

Ugyanakkor a munkavállalók többsége sohasem járt a valótlan igazolásokat kiállító orvosnál – aki egyébként a vonatkozó jogszabályok által támasztott követelményeknek sem felelt meg. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a bűncselekmény-sorozatot két komlói férfi irányította – közölte Sipos Jenő, a vámhatóság szóvivője.
 
A nyomozás során eddig közel hatszáz munkavállalót hallgattak ki, öt személyt pedig a nyomozó hatóság őrizetbe vett. Közülük négyet az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A nyomozás további szakaszában várható a gyanúsítotti kör bővülése, illetve további kényszerintézkedések végrehajtása.

állami támogatás Sipos Jenő vám nyomozás
Kapcsolódó cikkek