Közélet

Csak kamu csontvázakat talált Varga Mihály?

Már Orbán Viktor miniszterelnök asztalán van a Varga Mihály államtitkár által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése, amely 63 „csontvázat”, vagyis az idei, vagy a 2011-es költségvetést terhelő kiadást nevesít.

„Az ország rosszabb helyzetben van, mint azt a Bajnai-kormány állította, de pánikhangulatra nincs ok, mert a korábban bejelentett, 29 pontos gazdasági akciótervnek köszönhetően tartható az ide, 3,8 százalékos hiánycél” – magyarázta Varga Mihály.

Szerinte az előző kormány által nem jelzett kockázatok pontos összegét nehéz megmondani, de úgy számolnak, összességében a 1,6 százalékára rúgnak. Ez közel 400 milliárd forint feletti összeg. A legkisebb összegű konkrét ügy a Magyar Fejlesztési Bank brüsszeli külképviselőjének egy gyerekágyért kifizetett 326 ezer forint.

A legnagyobb kockázat Varga szerint a túltervezett adóbevételekben rejlik: a társasági adóból 50, a személyi jövedelemadóból 40, a jövedéki adóból pedig 30 milliárd forinttal kevesebb bevétel várható, mint ami a tervekben szerepel. „Például a Külügyminisztérium költségvetésébe be sem tervezték a Magyarország által a nemzetközi szervezeteknek (ENSZ, OECD) fizetendő tagdíjakat, így ezt az 5,8 milliárd forintot is utólag kell előteremteni” – magyarázta Varga Mihály. A 64 oldalas jelentésben komoly kockázatként szerepel a Vértesi Erőmű, amelynek adósságai összesen 25-30 milliárd forintos terhet jelenthetnek. Az államtitkár egyetlen új, meglepő csontvázat sem tudott megnevezni, hiszen az is már régóta ismert, hogy több tízmilliárdot jelentenek a közlekedési cégek (MÁV, BKV és Malév) tartozásai.

Csontvázak

- túltervezett adóbevételek

- 30 milliárdos zárjegyvásárlás

- a Vértesi Erőmű adósságai

- nemzetközi tagdíjak

- afganisztáni szerepvállalás

- Forma 1-es jogdíj

- MÁV-, MVM- és Posta székház értékesítése

- a közlekedési cégek (MÁV, BKV és Malév) tartozásai

Ismert ügy már Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a MÁV székházának eladásánál valószínűsített állami vagyonvesztés.
Emlékezetes: a Fidesz szerint az előző kormányok több esetben nem árulták el a valódi gazdasági adatokat. Arra hivatkozva nem nyilatkoztak konkrét terveikről a kampányban, hogy előbb meg akarják várni a bizottság jelentését. Június elején készült el a tényfeltáró bizottság első részjelentése. Ebben szintén azt rögzítik, hogy a Bajnai-kormány sokkal rosszabb helyzetet hagyott maga után, mint amit kommunikált.
„Azt javasoljuk a Fidesz csontvázbrigádjának és személy szerint Varga Mihálynak, felejtse már el ezt az idétlen Samu-kamut, mert nagyon unalmas. Ugyanakkor lásson végre hozzá az igazi, hús-vér probléma megoldásához: a másfél millió magyar devizahiteles megmentéséhez” – közölte az MSZP. Szerintük Varga Mihály ráadásul teljesen feleslegesen „sufnituningolja a kamu csontvázait” azok után, hogy elismerte: nem forog veszélyben az év végére tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiánycél.

- 30 milliárdos zárjegyvásárlás

- a Vértesi Erőmű adósságai

- nemzetközi tagdíjak

- afganisztáni szerepvállalás

- Forma 1-es jogdíj

- MÁV-, MVM- és Posta székház értékesítése

- a közlekedési cégek (MÁV, BKV és Malév) tartozásai -->

csontvázak Fidesz Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek