Közélet

Die Presse: Életévekkel fizet Magyarország a gyenge gazdaságért

Csak hét európai országban alacsonyabb a várható átlag életkor, mint Magyarországon. Tudományosan bizonyított - írja a bécsi Die Presse - , hogy a várható átlag életkor összefügg a gazdasági helyzettel.

Statisztikailag szemlélve Magyarország nem csak az egészségi állapotot tekintve kullog a legtöbb európai ország mögött. A várható átlag életkor vonatkozásában Magyarország csupán a 27. helyen szerepel. Csak a három balti ország, valamint Románia, Bulgária, Ukrajna és Oroszország van rosszabb helyzetben. Az osztrák lap idézi Daróczi Etelka közgazdászt, aki szerint a várható életkor közötti különbségek mindenekelőtt az egy főre jutó közötti különbségekre vezethetőek vissza. Azaz, ha egy ország gazdasági teljesítménye közepes, a várható életkor is alacsony.

Az Die Presse emlékeztet arra, hogy a magyarok várható átlagos életkora az 1960-as évek végétől kezdett drámaian csökkenni. Míg a magyar férfiak az évtized elején még az osztrák férfiakkal azonos szinten álltak, a különbség az 1990-es évek elején már legalább 8,5 év volt. Jelenleg a magyar férfiak átlagos életkora 70 év, a nőké 78 év.

A Die Presse kiemeli, egy magyar évente átlag 13-14 liter alkoholt fogyaszt, Ausztriában ez az érték 11 liter. Ehhez adódik, hogy Magyarországon nagy mennyiségben (évi 6,5 liter) fogyasztanak magas alkoholtartalmú italokat, gyakran egészségre ártalmas házi gyártmányokat, miközben az osztrákoknál ez a mennyiség 2 liter.

A lap hozzáteszi, hogy emellett a fő munkán kívül sok magyarnak van mellékállása, ami krónikus stresszt, és állandó fizikai és pszichikai a megterhelést okoz. Ez csak részben magyarázható a fordulattal és az egzisztenciális kényszerrel, a mellékállások betöltése ugyanis már a kommunizmus alatt is gyakorlat volt. Az akkori kormány az 1960-as évek végétől engedélyezte, hogy a magyarok a munkavégzés után az állami üzemekben a saját privát ügyeiket intézhették. Az árnyékgazdaság a fordulat után is megmaradt Magyarországon, s jelenleg a GDP kereken 25 százalékát adja. Magyarországon a születési ráta is alacsony, egy magyar nő átlag 1,33 gyermeket hoz világra. A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint Magyarországnak 40 év múlva már csak 8,5 millió lakosa lesz, jelenleg még kereken 10 millió.

GDP alkohol közgazdász élettartam gazdaság
Kapcsolódó cikkek