Közélet

Reuters-tippek Matolcsy utódjáról

A Reuters hírügynökség összeállította annak a három személynek a listáját, akik a legesélyesebb az elemzők szerint a nemzetgazdasági miniszteri posztra.

„Tény, a szaktárca vezetője a közelmúltban számos elhíresült esettel okozott gondot a május végén felállt új kormánynak” – írta a Magyar Nemzet hétfői számában. „Arról folynak a találgatások, hogy most, az önkormányzati választások után, vagy a következő év elejétől cserélhetik le a nemzetgazdasági minisztert” – nyilatkozta Németh Dávid, az ING elemzője.

A hírre a Reuters összeszedte a három legesélyesebb utódot köztük van Varga Mihály volt pénzügyminiszter, Járai Zsigmond volt jegybank elnök és Hernádi Zsolt a Mol vezérigazgatója.

A Reuters véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök hűséges munkatársa, Varga Mihály is esélyes a tárcavezetői poszt betöltésére. 2001-2002 között az első Orbán-kormány pénzügyminisztereként tevékenykedett. A második Orbán-kormányban mint államtitkár a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője tevékenykedik.

Járai Zsigmond, pedig mint az ország egyik legismertebb közgazdásza és volt jegybank elnök került a jelöltek közé. Előbb az első Fidesz-kormány pénzügyminisztere volt 1998 és 2000 között, amikor a kormány fiskális megszorításokat hajtott végre. Sok kritika érte az alulbecslése miatt. 2001-ben nevezték ki a Magyar Nemzeti Bank elnökének, vezetése alatt indította el a központi bank az inflációs célkitűzés rendszerét.

Magyarország legnagyobb cégének vezérigazgatója Hernádi Zsolt, a magyar üzleti közösség vezér alakjaként merült fel, mint utód. 2001 óta tölti be a posztot a társaságnál, melyben 21 százalékos részesedést szerzett az oroszországi Surgutneftegaz, mely egy fájó pont az magyar orosz kapcsolatokban, áll az összeállításban.

leváltás Járai miniszter Varga kormány Hernádi
Kapcsolódó cikkek