Közélet

Tízmilliós kártérítés egy iszapkárosultnak

Tízmillió forint kártérítést ítélt meg a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának a Fővárosi Bíróság – közölte a károsult ügyvédje.

Hidasi Gábor hozzátette: a pénzt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek 8 napon belül ki kell fizetnie. Konkoly József az első olyan károsult, aki elérte, hogy a kára több mint a felét a Mal azonnal végrehajtható bírósági határozat alapján megtérítse. A bíróság a felek meghallgatása nélkül döntött.

Az ügyvéd kiemelte: ha a cég fellebbez, az nem jelenti azt, hogy 8 napon belül nem kell végrehajtania a határozatot, vagyis mindenképpen fizetnie kell. Ha a vállalat nem hajtja végre a bírósági határozatot határidőre, akkor a károsult, Konkoly József megfontolja, hogy bírósági végrehajtást vagy a cég felszámolását kéri-e – tette hozzá a jogi képviselő, jelezve: a per tárgyalása november 30-án lesz.

Az FB kiemelte: a per alapját annak eldöntése képezi, hogy az alperes Mal Zrt. kártérítési felelőssége fennáll-e a vörösiszap-katasztrófát illetően. Ezt az eljárás során minden körülményt mérlegelve kell az elsőfokú bíróságnak vizsgálnia, és ítéletben kell döntenie arról, hogy a kérelmezőt ért károk az alperes jogellenes magatartására visszavezethetően álltak-e elő.

károsult iszapkatasztrófa devecser bíróság kolontár kártérítés Ajka
Kapcsolódó cikkek