Közélet

Bizonytalan az iszapkárosultak kártérítése - Képgaléria

Ígéretek már elhangzottak, konkrét eredmény viszont nincs a vörösiszap-katasztrófa közvetett károsultjainak megsegítésében.

Akiknek a házát vagy földjeit teljes mértékben elpusztította a vörösiszap, viszonylag gyors kártérítésre számíthatnak, náluk azonban sokkal rosszabbul járnak azok, akiknek nem ment tönkre mindenük, viszont az egész környezetük lakhatatlanná vált.

Devecseren egyelőre csupán tervek léteznek, a kormánnyal többször is tárgyaltak, Orbán Viktor is ígéretet tett a helyzet mihamarabbi rendezésére, ám még nem tudni pontos időpontot, mikorra juthatnak pénzhez vagy egyéb kárpótláshoz a közvetett károsultak – mondta el a Világgazdaságnak Toldi Tamás, a kisváros polgármestere. Kolontáron tegnap kezdődött meg a tárgyalás a közvetlen károsultakkal, Devecseren ez jövő héten történik meg, de a többieknek még várniuk kell. Akinek a házát nem minősítették lakhatatlannak, de mégsem szeretne maradni, az két lehetőség közül választhat: új lakás építésében kér segítséget, vagy a korábbival azonos értékben kér támogatást vásárlásra. Ez egyelőre csupán terv, a kormánytól ígéretek érkeztek a segítségre, de rendelet még nem született minderről.

A közel sem megnyugtató helyzetben sokan nem a kivárást választják: körülbelül száz családról lehet tudni, elhagyná a várost. Az ő lakóépületeik így szintén a többi károsult számára jönnének jól, mert ha nem lett teljesen lakhatatlan, állami támogatással ezeket is felajánlhatnák megvásárlásra azoknak, akik még rosszabb állapotú házban éltek.


[enews_gallery id='397582']

iszapkárosult vörösiszap-katasztrófa vörösiszap devecser kolontár kártérítés
Kapcsolódó cikkek