BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogynak a Jobbik témái

Az Orbán-kormány féléves kormányzása után a Jobbiknak a „politikusbűnözés” elleni küzdelem terén maradt a legtöbb kommunikációs mozgástere – derül ki a Policy Solutions belpolitikai háttérelemzéséből.

Az elemzés azokat a témákat vette sorba, amelyeket a Jobbik feltehetően alkalmaz a jövőben annak érdekében, hogy megkülönböztesse magát a radikális párt számos korábbi választási ígéretét már megvalósító Fidesztől.

A Policy Solutions szerint a Jobbik politikai elitellenes arculatát erősítő potenciális ügynek számít a kötelező vagyonosodási vizsgálat elrendelése minden ciklus végén, a mentelmi jog eltörlése vagy a „politikusbűnözökre” kiszabott büntetési tételek duplájára emelése. Az elszámoltatás ígéretéhez kapcsolódnak más jobbikos vállalások is: a privatizációs szerződések és a pártállami nyugdíjak felülvizsgálata, illetve azon politikusok büntetőjogi felelősségének követelése, akik alatt az államadósság és a költségvetési hiány jelentősen megnőtt.

A radikális jobboldali párt másik kulcstémájában, a romakérdésben várhatóan szintén új javaslatokkal áll majd elő. Ebbe a témába illeszkedhet a „megélhetési gyermekvállalás” lehetőségének megszüntetése, egy cigány népszámlálás követelése, illetve az a kezdeményezés, hogy a cigány gyerekeket cigány pedagógusok oktassák.

A párttól várható, hogy az Alkotmányozás kérdésében is a jelenleginél markánsabb hangnemet üt meg. Programja célul tűzi ki ugyanis, hogy a leendő Alkotmányban rögzítsék a közvetlen államfőválasztás intézményét és olyan a párt számára fontos szimbolikus elemeket, mint a turulmadárra, a nemzetegyesítésre vagy a történelmi zászlókra való utalás.

A Policy Solutions szerint a külpolitikai témák is jelenthetnek megkülönböztetési pontokat a Jobbik számára. Ilyen lehet az, ha a radikális párt a programjában írtaknak megfelelően határozottabban követelné a külföldi bevetéseken lévő magyar katonák hazahívását vagy a korábbinál is erősebb EU-ellenes hangot ütne meg. Ugyancsak saját ügye lehet a jövőben a szerb uniós csatlakozás hozzákötése a vajdasági magyar kisebbség önrendelkezési jogához.

Társadalompolitikai kérdésekben is akadnak témák, amelyekben a kormányon lévő Fidesz - még ha olykor népszerű intézkedésekről is lenne szó – aligha támogathatja a radikális jobbikos követeléseket. Ebbe a kategóriába tartozik a főállású anyaság intézménye és a szociális kártya országos bevezetése, a regisztrált élettársi kapcsolat eltörlése vagy a halálbüntetés visszaállítása.

A párt programja alapján a szimbolikus kultúrharc is tovább folytatódhat, hiszen a Jobbik programjában szerepel a köztéri szoborállítási program. Így többek közt Horthy Miklós, Prohászka Ottokár és Teleki Pál szobrokat követelhet majd a párt országszerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.