Közélet

Soha nem látott munkanélküliség és csillagászati olajár?

Richard Branson, a Virgin Atlantic alapítója úgy véli, akár 200 dollárra is emelkedhet az olaj ára, és soha nem látott gazdasági válság keletkezhet, ha a fejlett országok nem tesznek a zöld energia elterjesztése érdekében.


Branson a Mexikóban tartott klímaváltozási konferencia kapcsán beszélt arról, hogyan szökhet el a mai két-két és félszeresére az olajár, amennyiben a kormányok nem lépnek a környezetbarát energia irányába. A Klíma Világcsúcs előtt a Virgin Atlantic alapító-vezetője a Bloombergnek úgy nyilatkozott: minden idők legnagyobb válsága kezdődhet meg megfelelő klímapolitika hiányában. Branson a 200 dolláros olajár mellett rövid időn belül 15 százalékos amerikai munkanélküliséget vetített előre.

A menedzser Ted Turnerrel, a Cable News Network alapítójával együtt szólal fel a kétnapos konferencián azzal kapcsolatban, hogyan segíthet az üzleti szféra a zöld gondolkodás elterjesztésében.

Eközben a fejlett országok között éles ellentétek húzódnak a kibocsátási kvóták kapcsán. Kanada, Japán és Oroszország közölte: nem hajlandó újabb, az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó intézkedések végrehajtására, miután a Kiotói Egyezmény 2012-ben hatályát veszti. Az ENSZ illetékesei szerint a fejlődő országok teljes egységben lépnek fel annak érdekében, hogy a fejlett államok új stratégiát dolgozzanak ki a kibocsátások csökkentésére. Christiana Figueres klímaügyi megbízott közölte: a nézeteltérések csökkentik az új, az Egyesült Államokat is magába foglaló klíma megállapodás elfogadását.

olajár kibocsátás üvegházhatású gáz kiotói ENSZ olaj klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek