Közélet

Török Gábor: Az MSZP súlya nagyobb, mint gondoltuk

Az MSZP összeomlása nem következett be, a három ellenzéki párt közül a szocialisták állnak a legjobban, s ez akkor is igaz, ha amúgy a párt ezer megoldatlan problémával küzd: nincs világos politikai iránya, nincs megkérdőjelezhetetlen tekintélyű vezetője és továbbra is őrült erővel húzza vissza az elmúlt nyolc év hiteltelensége és inkompetenciája. Mégis úgy tűnik, hogy a régi kétpártrendszer – és benne az MSZP - súlya sokkal nagyobb, mint gondoltuk – írja blogjában Török Gábor.

Ha a kormányzó párt nem a régi ellentétek mentén kezdett volna politizálni, ha nem a régi ellenfelet akarta volna életben és persze célkeresztben tartani, nagyon másképp is alakulhatott volna ez a fél év. A Fidesz azonban – sokak várakozása ellenére – nem lett „pragmatikus”, nem mozdult el a centrum irányába, nem lépte át a korábbi szimbolikus-ideológiai falakat, és nem próbált meg új törésvonalakat létrehozni.

Pont ellenkezőleg cselekedett: a radikális jobboldal témáit bátran magáévá tette, s ezzel megakadályozta, hogy itt egy új, a pártrendszert strukturáló dimenzió jelenjen meg – írja az évet összefoglaló blogbejegyzésében a politológus.

Első számú - és szinte egyetlen - politikai ellenfelének az MSZP-t nevezte meg, s ezzel megkerülhetetlenné tette a váltópárti szerepben. S bár a szocialisták az ellenzéki térfélen is jelentős elutasítottságnak örvendenek, a Fidesz határozott és éles konfliktusokra épülő politikája olyan helyzetet teremtett, amelyben bármely más anti-Fidesz formáció, legyen szó az LMP-ről vagy még meg sem született új balliberális pártról, végső soron kénytelen lesz az MSZP-vel való együttműködést keresni. S nem csupán választástechnikai, hanem alapvetően politikai napirendi (ugyanaz lesz a véleményük) okokból.

Lehet, hogy a következő választás nem csupán Fidesz-MSZP összecsapás lesz, talán a nevek és a szereplők is jelentősen változnak, de ma 2010 tavaszához képest sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a sokak által várt megújulás helyett a magyar politika elmúlt egy évtizedének logikája, tematikája és szembenállása határozza meg az eljövendő éveket is – véli Török Gábor.

LMP MSZP választás ellenzék politológus Török Gábor Fidesz elemző
Kapcsolódó cikkek