Közélet

A médiatörvény minden pozitívumot bedarált januárban

A médiatörvény a Fidesz összes pozitív januári intézkedését beárnyékolta, mert tizenkilenc napon át vezető hír volt Magyarországon a törvénnyel kapcsolatos konfliktus - áll a Policy Solutions belpolitikai napirend-elemzésében.

A politikai elemző intézet a legalább 250 ezer főt elérő médiumok összes belpolitikai hírét két szempontból vizsgálta meg: melyek voltak a legtöbb szavazóhoz eljutó hírek, és azok milyen hatással lehettek az egyes politikai szereplők megítélésére.
 
A Policy Solutions napirend-figyelője szerint a médiatörvény, a kettős állampolgárság, a magán-nyugdíjpénztári átlépések, a magyar EU-elnökség és a Zuschlag-per az az öt hír, amely meghatározta a média napirendjét januárban.
 
A médiatörvény kérdése az év első hónapjában a 21 vizsgált nap közül 19 alkalommal a médiumok egyik vezető híre volt, így egyértelműen ez az ügy tematizálta a politikai napirendet januárban. A téma négyszer annyi megjelenést produkált, mint a hónap második legnépszerűbb híre, a kettős állampolgárság ügye. Bár előzetesen a magyar soros EU-elnökség kérdése tűnhetett a január legfontosabb témájának, végül csak a negyedik helyet foglalja el a legtöbbet említett hírek rangsorában.

A hírközlések túlnyomó többségében a külföldi kritikák kaptak központi szerepet, és a különböző kormányzati erőfeszítések a törvény negatív fogadtatásának tompítására nem tudták ellensúlyozni a bírálatok negatív hatását. A külföldi kritikákkal ellentétben az ellenzéki pártok bírálatai csak elvétve jelentek meg a híradásokban. Az MSZP-t hosszabban mindössze négy, az LMP-t három alkalommal idézték a kérdésben a vizsgált médiumok. 
 
A kettős állampolgárság témája három napon keresztül volt vezető hír, ráadásul egy alkalommal megelőzte a médiatörvénnyel foglalkozó híradásokat is elérési számban. Az ügy pozitív kormányzati kommunikációját - Semjén Zsolt két hét után „sikertörténetként” könyvelte el a honosítási eljárást - a médiumok is átvették, így a téma a Fidesz-KDNP szempontjából a hónap legsikeresebb médiabeli ügye volt. 
 
A hónap harmadik legjelentősebb híre volt a magán-nyugdíjpénztártagok átléptetése az állami rendszerbe. A témával kapcsolatban az utolsó napi átlépések, az Alkotmánybírósághoz beérkezett indítványok, a Stabilitás Pénztárszövetség által létrehozott nyilatkozat és az MSZP határidő hosszabbítási javaslata váltott ki jelentősebb visszhangot.
 
Végezetül, Zuschlag János perének másodfokú tárgyalásáról négy napig jelentek meg vezető hírek. A médiumok egyforma mértékben foglalkoztak a kérdéssel, nem volt tapasztalható eltérés az egyes médiumok politikai beállítottsága alapján.

Az ellenzék a médiumok napirendjére saját üggyel csak elvétve tudott felkerülni. A híradások 50 legtöbbet említett témája közé mindössze a devizahitelesek romló helyzetével és a kormány gazdaságpolitikájának kritikájával foglalkozó MSZP-sajtótájékoztatók és a Jobbik Biszku Béla elleni feljelentése került be. Az LMP nem tudott saját témát beemelni a vezető 50 hír közé.    

 

kettős állampolgárság Zuschlag médiatörvény Fidesz Policy Solutions EU-elnökség
Kapcsolódó cikkek