Közélet

Egyiptom: újra nő a feszültség

Újabb komoly feszültség kezd kialakulni a kairói Tahrír-téren, miután a 20 napja ott veszteglő tömeg nem akar hazamenni. A katonaság egyelőre döntésképtelennek tűnik a helyzetben.

Hoszni Mubarak lemondása után pénteken újabb ezrek és ezrek érkeztek a Kairó belvárosában lévő Tahrír-térre, hogy a politikai fordulatot megünnepelje. A katonaság egyelőre bizonytalannak látszik a tömeg kezelésében, noha a parancsok értelmében a mai nap folyamán minden, a téren felállított sátrat le kéne bontani.

A BBC beszámolója szerint a tér egyes sarkain a katonák elkezdték lebontani a sátrakat és kiszorítani a tömeget. A térre vezető utakat tankokkal állták el, amelyek egyirányú szelepként csak a bentről kiszorított tömeget engedik át.

A feszültséget tovább fokozza, hogy az utóbbi 20 nap folyamán népszerűségük mélypontjára jutó rendőrök is megjelentek a téren, hogy kitessékeljék az embereket. A tudósítások szerint hiába hivatkoztak a rendőrök arra, hogy "az új Egyiptomban a rendőrség és a nép egybetartozik", a tüntetők nem vették jó néven, hogy ugyanazok jelennek meg a téren, akik néhány napja még gumibotokkal, vízágyúkkal és könnygáz-gránátokkal támadták őket. Néhány perces dulakodás után a rendőrség emberei végül elhagyták a teret.

Bár a tüntetők jó része önként elhagyja a teret, a kötforgalom közepén álló sziget körül radikálisok egy csoportja nem mozdul - állításuk szerint addig, amíg a részletes reformprogramot be nem jelentik. Egyiptomban ugyanis egyelőre nem világos, ki is fog kormányozni, hiába jelentette be a hadsereg illetékese, hogy a választások után átadják a hatalmat. A hadsereg vezetői mindenesetre szívesen látnák, ha minél gyorsabban visszatérne Egyiptom a mindennapi életbe, ám ez elég nehézkesen megy, különösen, hogy a Mubarak-féle rezsim elnyomó eszközének tartott rendőrséget egyelőre sehol nem látják szívesen, így a rendfenntartás egyelőre a hadseregre hárul.

Mubarak Tahrír Egyiptom
Kapcsolódó cikkek