Közélet

Iszapkatasztrófa: Meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

A külterületek kármentesítése komoly megterhelést jelent – A Mal Zrt. továbbra is működőképes maradhat

Nem kizárt, hogy meghosszabbítják az ajka környéki vörösiszap-katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet a március 31-i határnapon túl is – tudta meg a Világgazdaság. Az újjáépítés ugyan jól halad, de a külterületeken még csúszhat, emiatt lehet szükség a dátum kitolására. Ha ezt megtennék, az egyben azt is jelentené, hogy a Mal Zrt. továbbra is állami felügyelet alatt maradna.

Évekig természetesen nem működhet így a cég – reagált a Világgazdaság kérdésére Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója. Ez az állapot addig tarthat, amíg hivatalosan is van. Tavaly októberben vették állami irányítás alá a céget, amelyet többen felelősnek kiáltottak ki a tragédiáért, de a bíróság mindeddig nem mondta ki, hogy ők volnának a hibásak. Az állami felügyelet – jelen állás szerint – március végéig áll fenn, de az Országgyűlés bármikor úgy dönthet, hogy fenntartja hosszabb ideig is. Bakonyi szerint azonban rövid távon nem lehetetlenítené el a Mal működését az sem, ha továbbra is az állam felügyelete alatt tartanák, néhány hetet vagy hónapot kibírnak a jelenlegi állapotok között is.

A cég legfontosabb célkitűzése, hogy őrizzék meg a munkahelyeket, ezzel pedig eddig nem állnak rosszul. A várakozásokkal ellentétben egy embert sem kellett elbocsátani, sőt, a tragédia óta ötven új dolgozót vettek fel.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról hivatalos információ még nincs – ezt nem csupán a Mal vezérigazgatója, hanem Toldi Tamás, a súlyos károkat szenvedett Devecser polgármestere is megerősítette. Egy eset viszont lehetséges Toldi szerint, amiért kitolhatják a határidőt: a külterületek kármentesítése rendkívül komoly megterhelést jelent, ha ez elhúzódik, akkor kérhetik, hogy tartson a veszélyhelyzet márciusnál tovább is.

Az újjáépítés mindeközben meglepően jó tempóban halad. Pedig Pintér Sándor belügyminiszter decemberi ígérete, hogy június 30-ig véglegesen rendezik a helyzetet, valóban bátornak tűnik, még a szintén fideszes Toldi is úgy nyilatkozott róla, hogy „kíváncsian várta”, az betartható-e. Ám olyan nagy erőkkel folyik a munka, hogy nem lehetetlen a siker. Nagy Linda, a Belügyminisztérium sajtóreferense úgy tájékoztatta lapunkat, a közművesítés folyik, sok károsulttal már megegyeztek (103-an új építésű ház, százan pedig használt lakás vásárlását választották), és több egyeztetés még hátravan.

Helyreállítanák a helyi ipart

Gazdaságélénkítő lépésekkel és kedvezményekkel szeretnék megtartani a befektetőket Ajka környékén. Az Országgyűlés önálló kistérségbe szervezte a kárt szenvedett városokat és falvakat – Devecsernek most az lenne a legjobb, ha kedvezményeket tudnának kiharcolni a kormánynál az odatelepülő vállalkozások számára.

A vállalkozási károk felmérése lezárult, a minisztérium előtt vannak az igénylések – mondta el Toldi Tamás polgármester.

A vállalkozási károk felmérése lezárult, a minisztérium előtt vannak az igénylések – mondta el Toldi Tamás polgármester. -->

iszapkatasztrófa veszélyhelyzet Mal Zrt. orbán-kormány Ajka
Kapcsolódó cikkek