Közélet

Orbán - "Az ember, aki megfélemlíti Európát"

Az ember, aki megfélemlíti Európát címmel terjedelmes portrét közöl Orbán Viktorról a Paris Match című lap. A szerző a Honfoglalástól az uniós elnökségig ívelő értékelésben számol be a miniszterelnökről szerzett benyomásairól.

A magyaroknak Árpád vezér óta küzdeniük kellett a hódítókkal, ezért erőteljesen kifejlődött bennük az ellenállási képesség. Ezt testesíti meg a lap szerint Orbán, aki az Európai Uniót választotta új ellenségként. A szerző szerint a miniszterelnök úgy döntött, hogy az ellene és kormány ellen irányuló kritikákat személyes sértésnek tekinti. Az a tény, hogy magát Magyarország megtestesülésének állítja be, egyrészt tiszteletreméltó, másrészt veszélyes is.

A Paris Match megjegyzi, hogy az Orbán által képviselt politikai ideológia a jobb és baloldali pártoktól egyaránt merít, ugyanakkor a nemzetközi porondon határozottan jobboldali, sőt, néha szélsőjobboldali nézeteket vall, erre utal a Trianonhoz fűződő viszonya is. A lap megfogalmazása szerint a miniszterelnök a pluralizmus iránti igény nélkül, a parlamentet szavazógépnek használva fogadtatja el a törvényeket, ugyanakkor erőteljesen cáfolja, hogy egyeduralmat próbálna kiépíteni.

Ugyanakkor Orbán nem tekinthető klasszikus értelemben vett diktátornak, hiszen elviselt több választási vereséget és jelenleg sincs rejtett totalitárius programja, emellett nem tekinthető euroszkeptikusnak sem. A cikk zárásaként a szerző leszögezi: semmiképpen nem visz előre, ha azzal töltjük el a magyar uniós elnökség idejét, hogy azt kérdezzük, vajon diktátor-e Orbán.

elnökség populista Paris Match diktátor jobboldal EU uniós
Kapcsolódó cikkek