Közélet

Orbán Pozsonyban - Fotók

Megkezdődött kedden délelőtt Pozsonyban a visegrádi országok miniszterelnöki csúcstalálkozója, amelyen a résztvevők megemlékeznek a csoport megalakulásának 20. évfordulójáról, s megvitatják a V4-ek előtt álló legfőbb feladatokat.

Iveta Radicová szlovák, Petr Necas cseh, Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök diplomáciai források szerint a találkozón kiemelten foglalkozik az idei soros szlovák visegrádi elnökség programjával, valamint a csoport együttműködésének és érdekvédelmének összehangolásával az Európai Unióban. Várható, hogy a kormányfők közös évfordulós nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben vázolják a csoport legfőbb jövőbeni feladatait.

Délután, a találkozó második részében a négy visegrádi kormányfőhöz csatlakozik Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, illetve Mikola Azarov ukrán kormányfő is. A több mint kétórásra tervezett megbeszélések középpontjában az energetikai ellátás biztonsága, a regionális együttműködés tapasztalatai, az keleti partnerségi programja és a válságkezelés áll majd.

A csúcstalálkozót megelőzően a tárgyalásoknak helyt egykori pozsonyi vármegyeháza előtti téren a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái miniszterelnöki maszkokban a fokozott klímavédelemre hívták fel a résztvevők figyelmét. "Szeretnénk emlékeztetni, hogy a régió fejlődése az elmúlt évben olyan energiáktól függött, amelyek nem voltak környezetkímélőek. Az évforduló egy lehetőség, hogy ezen változtassanak, s forduljanak a megújuló energiaforrások felé" - mondta az MTI tudósítójának Andrea Zlatnanská, a Greenpeace képviselője.


[enews_gallery id='293101']

Greenpeace Azarov visegrádi négyek necas V4 Radicova tusk
Kapcsolódó cikkek