Közélet

Állambiztonsági épületeket ostromoltak meg Egyiptomban

Állambiztonsági épületeket ostromoltak meg demokráciakövetelő tüntetők Egyiptomban, bizonyítékokat keresve arra, hogy a hírhedt belbiztonsági szolgálat megsértette az emberi jogokat.

Szombaton Kairó egyik külvárosában, Sejk Zajedben több száz tüntető kísérelt meg behatolni az állambiztonság helyi épületébe. A szolgálat alkalmazottai a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg feltartóztatni a tömeget. Végül az országot irányító hadsereg akadályozta meg az épület elfoglalását. Vasárnap Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki az egyiptomi kormányba.

Az egyik tüntető közölte, céljuk az volt, hogy megakadályozzák a jogsértésekről tanúskodó bizonyítékok megsemmisítését. A férfi azt állította, látták, amint rendőrök az épületben iratokat égetnek el. Kairó mellett több más egyiptomi városban is zajlottak hasonló események pénteken és szombaton.
 
A rettegett állambiztonsági szolgálat sorsának rendezése az egyik legvitatottabb kérdés, amelyet az arab ország katonai vezetésének meg kell oldania azután, hogy Hoszni Mubarak elnök csaknem három évtizedes kormányzás után február 11-én - több hetes tüntetéssorozat hatására - távozni kényszerült a hatalomból.
 
Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki vasárnap az egyiptomi kormányba, újabb jeleként annak, hogy a hatalomból távozni kényszerült Hoszni Mubarak elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait kiszorítják a kabinetből.
 
Eszavi a MENA egyiptomi hírügynökség által idézett nyilatkozatában kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.
 
A legnépesebb arab államban rossz a közbiztonsági azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket.
 
Eszavi elődjét, Mahmúd Vagdit Mubarak a tömegdemonstrációk január végi kitörése után nevezte ki, de a tüntetők ragaszkodtak távozásához, mondván hogy ő is a régi gárda tagja.
 
Egyiptomi sajtójelentések szerint Eszavi korábban a kairói és gízai kormányzóságok biztonsági miniszterének első helyettese, majd egy másik kormányzóság vezetője volt, s a lakosság körében népszerű a korrupció visszaszorítására tett erőfeszítései miatt.

Mubarak el-eszavi állambiztonság tüntetők Egyiptom
Kapcsolódó cikkek