Közélet

Brüsszel spórolna a válófélben lévőknek

A nemzetközi házasságok felbomlása nyomán az Európai Unió különböző országaiban folytatott párhuzamos eljárások, bonyolult ügyek és az azokkal járó jogi költségek évente mintegy 1,1 milliárd euróba kerülnek.

A brüsszeli bizottság tegnap két olyan javaslatot is előterjesztett, amelyek alkalmazásával ennek az összegnek mintegy harmadát meg tudnák spórolni az érintettek. A Miniszterek Tanácsának egyhangú döntésére, valamint az Európai Parlamenttel folytatott konzultációra is szükség van még ahhoz, hogy hatályba léphessenek a tervezetek.

Európában mintegy 16 millió nemzetközi pár él, olyan, amelynek egy-egy tagja más és más ország polgára. Közülük évente legalább 650 000 (házasság vagy párkapcsolat) – válás vagy a másik halála miatt – véget ér. A gyászon, bánaton, vagy éppen dühön túl számos probléma is adódik ilyenkor, hiszen e párok közül sokan több országban is rendelkeznek tulajdonnal vagy bankszámlával. E párok gyakran találják szembe magukat a jogbiztonság hiátusaival és többletköltségekkel, amikor a házasság felbontása, különválás vagy halál esetén vagyonuk megosztására kerül sor. Jelenleg a nemzetközi párok csak nagyon nehezen tudják kideríteni, hogy személyes helyzetük és vagyonuk ügyében mely bíróságok rendelkeznek joghatósággal, illetve azokra mely jog alkalmazandó. A szabályok pedig jelentősen eltérnek az egyes országok között.

A probléma nagyonis aktuális, nem véletlen, hogy az – átláthatóság, a tiszta helyzet megteremtése igényével – az Európai Bizottság az EU egészére kiterjedő szabályokat javasol, tisztázandó a nemzetközi házaspárok és a nemzetközi jellegű bejegyzett élettársi közösségek tulajdonjogai körüli kérdéseket. A Bizottság két különálló rendeletet indítványozott: egyiket a házaspárokra (házassági vagyonjog), másikat a bejegyzett élettársi közösségekre („a bejegyzett élettársi közösségek vagyonjogi hatásai”) vonatkozó szabályok végrehajtásáról. E két javaslatot szerdán terjesztette elő a Bizottság.

Az indítványok lényege, hogy lehetővé teszik a nemzetközi párok számára, hogy halál vagy a házasság felbontása esetén megválasszák a közös tulajdonukra alkalmazandó jogot. Egyben megerősítik a nemzetközi jellegű bejegyzett élettársi közösségek jogbiztonságát azáltal, hogy a vagyonra főszabályként az élettársi közösség bejegyzésének helye szerinti ország jogát határozzák meg irányadónak. Emellett jogbiztonságot teremtenek a nemzetközi párok (házaspárok vagy bejegyzett élettársi közösségek) számára olyan átfogó szabályok révén, amelyekkel objektív kapcsoló tényezők rangsora alapján meghatározható, hogy mely ország bíróságai rendelkeznek hatáskörrel és mely jog alkalmazandó. S végül, de nem utolsó sorban nagyobb kiszámíthatóságot biztosítanak a nemzetközi párok számára azáltal, hogy szerte az EU-ban zökkenőmentessé teszik az ítéletek, határozatok és okiratok elismerését. A párok ezzel pénzt (ügyenként átlagosan 2 000-3 000 eurót) és időt takaríthatnak meg. E megtakarítások annak köszönhetők, hogy a polgárok egyetlen bíróság elé vihetnek több jogi eljárást, például a házasság felbontására vagy a különválásra irányuló eljárásokat a vagyonjogi eljárásokkal összekapcsolva. Megjegyezendő, hogy mindkét javaslat semleges a nemek és a szexuális irányultság szempontjából egyaránt.

A javaslatok nem hangolják össze és nem változtatják meg a tagállamok házasságot vagy bejegyzett élettársi közösséget szabályozó anyagi jogát  – hívja fel a figyelmet Rapidon olvasható közlemény. Pusztán az a céljuk, hogy a párok könnyebben rendezhessék tulajdonnal kapcsolatos kérdéseiket olyan esetekben, amikor az EU másik tagállamába költöznek, különböző országokból származnak, vagy pedig külföldön tulajdonnal rendelkeznek.

Ahogy Viviane Redig, az EU jogérvényesülésért felelős biztosa a javaslatok brüsszeli előterjesztése alkalmával hangsúlyozta: „Hidakat kívánunk építeni a jelenleg különböző európai rendszerek között, hogy megkönnyítsük a nemzetközi párok életét. Ugyanakkor nem kívánunk egységességet teremteni ott, ahol még mindig, és várhatóan a jövőben is jelentősen eltérnek a társadalmi és jogi hagyományok.”

Házasság az EU 27 tagállamában

Öt országban a házasságkötés ellenkező és azonos nemű párok (Hollandiában 2001 óta, Belgiumban 2003 óta, Spanyolországban 2005 óta, Svédországban 2009 óta, Portugáliában pedig 2010 óta) számára egyaránt lehetséges.

A bejegyzett élettársi közösség sokkal újabb keletű jogintézmény, amelyet jelenleg az EU 14 tagállama ismer el (Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Svédország1 és Szlovénia). Noha mind a 14 ország lehetővé teszi az azonos nemű párok bejegyzett élettársi közösségét, Belgium, Franciaország, Luxemburg és Hollandia azonos és ellenkező nemű párok számára egyaránt lehetővé teszi az élettársi közösség bejegyeztetését.

A bejegyzett élettársi közösség sokkal újabb keletű jogintézmény, amelyet jelenleg az EU 14 tagállama ismer el (Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Svédország1 és Szlovénia). Noha mind a 14 ország lehetővé teszi az azonos nemű párok bejegyzett élettársi közösségét, Belgium, Franciaország, Luxemburg és Hollandia azonos és ellenkező nemű párok számára egyaránt lehetővé teszi az élettársi közösség bejegyeztetését.

-->

házasság válás nemzetközi házasságok házasság felbontása házaspár bejegyzett élettársi közösségek házassági vagyonjog
Kapcsolódó cikkek