Közélet

Exkluzív: A líbiai menekülttáborba menet nyilatkozott Győri Enikő

A magyar nagykövet továbbra is ott van, és ott is marad Tripoliban, s a helyszínen koordinálja a teljes uniós térségbeli tevékenységet – nyilatkozta a Világgazdaságnak Győri Enikő, a Külügyminisztérium Európai Uniós ügyekért felelős államtitkára.

Krisztalina Georgieva nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai uniós biztossal együtt ma tárgyal a tunéziai kormány képviselőivel, s a líbiai határ tunéziai oldalán egy menekülttábort látogat meg.

Az államtitkár útban a menekülttábor felé elmondta: a repülőtéren már látható, hogy elkezdtek érkezni a humanitárius segélyszállítmányok az országba. Erre óriási szükség is van, hiszen – a legfrissebb adatok szerint – a líbiai-tunéziai határra legalább nyolcvanhatezer, az egyiptomi-líbiaira is közel ennyi menekült érkezett eddig. Mintegy másfél millió vendégmunkás van az országban, s százezer számra olyan, akiket nem menekítettek el. Mint hozzátette: a térségben a tunéziai családok ugyan segítenek a menekülteknek, de például a dél-baranyaiak is emlékezhetnek még rá: az ilyen segítség csak ideig-óráig elegendő.

Az uniós állampolgárokat egyébként már sikerült már elmenekíteni az országból, csupán háromszázan várnak már csak erre. További ezer olyan uniós polgárról tud az államtitkár, aki a helyszínen kíván maradni.

Magyarország, mint az EU soros elnöke – hangsúlyozta az államtitkár – teszi a dolgát. Példaként említette a magyar nagykövet által Tripoliban végzett munkát, illetve azt, hogy magyar előterjesztésre az EU gyakorlatilag egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Kadhafi-féle Líbia ellenes döntése után szankciókat fogadott el. Emellett folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleménynek energetikai hatásait, megvitatták az ügyet az uniós energiatanácsban, s azt is, hogyan tudják pótolni a kieső szállításokat. Emellett komoly humanitárius segítséget is nyújtanak, s ezt a tevékenységüket fokozni is fogják. Meg kell mutatni, hogy az vészhelyzetben is helyt áll – hangsúlyozta Győr Enikő. Egyébként nem véletlenül tartózkodik a helyszínen az államtitkárral Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója.

meneküttábor győri enikő Külügyminisztérium Európai Uniós ügyekért felelős államtitkára Líbia Külügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek