Közélet

Guttenberg lemondott

A plágiumügy rosszkor jött a választásokra készülő CDU-nak

Közel két héttel plágiumbotránya kipattanása után tegnap lemondott a német védelmi miniszter. Karl-Theodor zu Guttenberget ugyanis az utóbbi napokban egyre több bírálat érte nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a kormányzó kereszténydemokrata CDU-CSU és a liberális FDP részéről, amiért doktori disszertációjában hivatkozás nélkül vett át szövegrészeket szóról szóra. A Guttenberg elleni támadásokat az sem hárította el, hogy a 39 éves politikus a múlt héten doktori címének végleges visszavonását kérte a Bayreuthi Egyetemtől. A kormánypártok képviselői közül egyre többen tartottak attól, hogy Guttenberg botránya rontja a CDU esélyeit az idén megrendezendő hat tartományi választásnál. Nem jó előjel Angela Merkel kancellár pártja számára, hogy a másfél hete tartott hamburgi választáson a CDU 1946 óta a legroszszabb választási eredményét érte el, és tíz év után így kiesett a hatalomból. Március 27-én Baden-Württembergben tartanak sorsdöntő voksolást, ahol a CDU több mint ötven éve kormányoz. A választás súlyát mutatja, hogy Angela Merkel a déli tartományban legalább hét alkalommal vesz részt választási rendezvényeken a voksolásig tartó három és fél hét alatt. Mindamellett a kancellár kormányának legnépszerűbb tagját vesztette el, aki azzal indokolta lemondását, hogy belefáradt a botrány okozta médiafelhajtásba. Guttenberg népszerűségét még a skandalum is alig rengette meg.

A Forsa közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada ellenezte, hogy a kétes ügybe keveredett miniszter megváljon posztjától. A védelmi tárca vezetőjeként Guttenberg népszerűségét az sem befolyásolta, hogy az országban egyre nagyobb az elégedetlenség az afganisztáni háborúval kapcsolatban, ahol az amerikai és a brit csapatok után a német kontingens van jelen a legnagyobb számban. A Rheinische Post értesülése szerint a védelmi tárca új vezetője várhatóan Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminiszter lesz. n VG

Bajorország lehet a menedék

„Guttenberg lemondása igen nagy veszteség Merkel és a CDU-CSU pártcsalád számára, ugyanis az uniópártoknak a legígéretesebb jövő előtt álló politikusa volt” – nyilatkozott a Bloombergnek Jan Techau elemző, a védelmi tárca egykori munkatársa. Guttenberg karizmájának erősségét mutatja, hogy a német média a botrány kirobbanása előtt egyenesen Merkel kancellár lehetséges utódjának is tartotta a minisztert. „Elképzelhető, hogy a bajor arisztokrata családból származó Guttenberg szűkebb hazájában építi fel újra politikai karrierjét” – mondta Techau. Szerinte a botrány annyira nem érintette Bajorországot, ahol Guttenberg akár a miniszterelnöki posztot is megcélozhatja idővel.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek