Közélet

Hende a 94 milliós katonai fürdőszoba után nyomoz

Semmilyen fejlesztés nem történt tavalyig a 2006-ban elfogadott, tíz évre szóló haderő-fejlesztési terv keretében, ezért tavaly be kellett jelentenie a NATO-ban, hogy Magyarország addig hazudott - nyilatkozta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Duna Televízió szerda reggeli műsorában.

A Hattól nyolcig stúdiójában a tárcavezető azt is elmondta: jelenleg a kevésbé költséges tervezéssel és a személyi állomány képzésével folytatják a Magyar Honvédség megújítását, viszont új haditechnikai eszközökre is szükség lesz a későbbiekben. A tárcánál folytatott átvilágítás anyagát jogászok elemzik, és döntik el, mely visszaélés-gyanús esetekben tesz büntető feljelentést a HM.

„Jelenleg folyik annak a több ezer oldalnyi átvilágítási anyagnak az elemzése, amely külső szakértők bevonásával az elmúlt hónapokban létrejött – az anyagot egy jogász csapat tekinti át abból a szempontból, hogy a feltárt visszásságok közül melyek kívánnak büntetőjogi értékelést és vezetnek ilyen módon feljelentéshez” - nyilatkozta Hende Csaba honvédelmi miniszter arra a kérdésre reagálva, hogy a HM előző vezetése idejéből hány visszás vagy gyanús ügyletre bukkant a mostani vezetés.

„Nem hunyhatunk szemet a haderő és a tisztikar becsületét alapvetően befolyásoló, és egyben az anyagi lehetőségeinket is nagymértékben csorbító bűnös cselekedetek felett” – szögezte le a tárcavezető.

Felidézte a HM koszovói bázisán korábban működtetett fürdőszobaszalon ügyét is, ami összesen kilencvennégy millió forintjába került a HM-nek, amíg tavaly nyáron a váltás után be nem záratták. Az értékesítéséből származó teljes bevétel mindössze négymillió forint volt. „Aki ezt bonyolította Budapestről, az három éven át vett fel havi hétszázötvenezer forint díjazást– a semmiért” - tette hozzá Hende Csaba, megjegyezve: ezek mind az MSZP belső köréhez kötődő ügyletek és emberek, hiszen mind Juhász Ferenc, mind Szekeres Imre az MSZP vezető személyisége volt honvédelmi minisztersége idején.

A tárcavezető emlékeztetett: amivel akár Afganisztánban harcolnak a honvédség alakulatai, akár Magyarország megvédésére készülnek itthon, azok a hetvenes-nyolcvanas évekből származó szovjet haditechnikai eszközök, amelyeknek az utolsó darabjai is 2020-ra „egyszerűen kirohadnak alólunk, kihullanak a rendszerből”.

Juhász Ferenc hende csaba MSZP honvédelmi miniszter NATO
Kapcsolódó cikkek