Közélet

Vörösiszap-katasztrófa - Júliusig mindenkit kártalanítanak

A sérült tározót még nem sikerült teljesen lezárni, de a védőgátak biztonságot nyújtanak - mondta el a a katasztrófavédelmi kormánybiztos a 180 percben.

Június végéig a vörösiszapömlés minden károsultja megkapja kártalanítását - erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a katasztrófavédelmi kormánybiztos.

Bakondi György hangsúlyozta: annak a csaknem száz családnak, amelynek házát lakhatatlanná tette a vörösiszap, és kártalanításként új lakást kértek a kolontári és a devecseri lakóparkban hamarosan elkészülnek új otthonaik. Az ingóságokért fizetendő kártérítésről szóló szerződések, valamint a vállalkozók kártalanítási szerződésének megkötése még folyamatban van.

A kormánybiztos elmondta még, hogy a mezőgazdasági külterületek és a Torna-patak mentesítése még tart, az ehhez szükséges pénzt állami forrásokból fedezik. Bakondi György elmondása szerint a sérült tározót még nem tudták teljesen lezárni, de a tározó falába rezgésérzékelőt építettek be, és a már megépített védőgátak megfelelő biztonságot nyújtanak az ott élőknek.

Bakondi György vörösiszap-katasztrófa Ajkai katasztrófa kártérítés
Kapcsolódó cikkek