Közélet

Gál, Tabajdi, Bauer a "sztárok" - Az év EP-képviselői

A szakpolitikai kategóriában Gál Kinga, a politikai munkát tekintve Tabajdi Csaba, a határon túli képviselők között a felvidéki Bauer Edit lett az Év EP-képviselője a Policy Solutions elemzése szerint. A politikai elemző intézet a magyar EP-képviselők elmúlt évi brüsszeli és strasbourgi teljesítményét értékelte.

A Policy Solutions kvantitatív szempontok (az egyes képviselők aktivitása) és kvalitatív szempontok (az elvégzett munka szakpolitikai vagy politikai súlya) összessége alapján értékelte a képviselőket. 

Szakpolitikai munkája alapján Gál Kinga lett az év EP-képviselője a Policy Solutions elemző intézetnél. Gál Kinga kifejezetten eredményes évet tudhat maga mögött azzal, hogy két raportőri megbízatást is sikerrel fejezett be. Gálnak az alapvető jogok helyzetéről, majd a demokrácia- és az emberi jogok terjesztésének pénzügyi eszközéről szóló jelentése kapott széleskörű támogatást.

Akárcsak a 2009-2014-es ciklus első évében, úgy az elmúlt évben is a szocialisták delegációvezetője, Tabajdi Csaba politikai munkája volt a legkiemelkedőbb a magyar EP-képviselők közül. Tabajdi működött közre magyar részről a szocialisták, zöldek és liberálisok közös határozatának megfogalmazásában, mely a magyar médiatörvény visszásságaira mutatott rá.

Tabajdi emellett 54 alkalommal szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén, többek között annak érdekében, hogy Magyarország pénzt kapjon a vörösiszap katasztrófa miatt az EU Szolidaritási Alapjából.  A szocialisták delegációvezetője szorgalmazta Macedónia csatlakozási tárgyalásainak elkezdését és kiállt Ukrajna vízummentessége mellett. Tabajdi nevéhez egy év alatt – nagyszámú felszólalásai mellett - három állásfoglalási nyilatkozat, hét parlamenti kérdés és egy írásos nyilatkozat kötődik.
 
Bauer Edit szakpolitikai munkája alapján lett az Év Határon Túli Magyar EP-képviselője. A szlovákiai magyar képviselő jelentését az emberkereskedelem megelőzéséről, az ellene folyó küzdelemről és az áldozatok védelméről szinte egyhangúlag szavazta meg az Európai Parlament 2010 decemberében. A képviselő asszony emellett felelős volt a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság véleményéért a demográfiai kihívások és a nemzedékek közötti szolidaritás témájában, és részt vett négy állásfoglalási indítvány kezdeményezésében is.

Ez utóbbiak jelentős részben nőjogi ügyeket érintettek, így - a 2011 tavaszán igen aktuális témát - a nemi erőszak észak-afrikai és közel-keleti konfliktusokban történő alkalmazását, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának a nőkről, a békéről és a biztonságról szóló határozatának tízedik évfordulójának apropóján annak végrehajtásának felgyorsítását. Bauer a határon túli magyarsággal kapcsolatban több kérdést is feltett a Bizottságnak, így a kettős állampolgárságot felvevő szlovákok állampolgárságának megvonásával, illetve szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban.
 

Európai Parlament Policy Solutions gál kinga Tabajdi bauer edit
Kapcsolódó cikkek