Közélet

Súlytalan lesz az érdekegyeztetés

Súlytalan, ajánlásokat megfogalmazó testületet hozna létre a kormány az érdekegyeztetés jelenlegi fórumai helyett. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban a munkaügyi érdekképviseletek mellett a civil szféra és az egyház is helyet kapna, ám a kormány csak meghívottként lenne jelen.

Lényegében semmire sem kötelezné a kormányt a hamarosan létrehozandó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, amely az eddigi érdekegyeztető fórumokat, köztük az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) váltaná fel. A kormány a jövőben minden, a munka világát érintő kérdésben maga dönthet.

Nemcsak a minimálbérről, hanem gyakorlatilag minden munkaügyi vonatkozású döntésről saját hatáskörben határozhatna a kormány a jövőben – derül ki a Matolcsy György által benyújtott törvényből. Az rögzíti ugyan, hogy a felállítandó új testületben a korábban az OÉT-ben részt vevő munkaadók és a munkavállalók is részt vesznek, ám jelentősen kibővíti a tagok körét.

„Nem örülünk, hogy konzultáció nélkül így átalakítják az érdekegyeztetést, és a hazai munkaügyi kultúra területén jelentős visszalépésnek tartjuk a kormány döntését” – mondta el Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) a főtitkára hozzátette: „A egyeztetés nélküli megállapításával a kormány olyan területeken is egymaga dönt a bérekről, ahol nem foglalkoztató. Nemcsak bérekről nem kell tárgyalnia a kormánynak senkivel, hanem a munka világát érintő egyéb kérdésekről sem. Az egyházi és civilszervezetek bevonásával érdemi megállapodások nem születnek majd. A kormánynak nem szabadna kiprovokálnia a munkabéke kibillenését.”

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

VOSZ Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács OÉT érdekegyeztetés
Kapcsolódó cikkek