Közélet

Török Gábor: Elképesztően jó helyzetben van a Jobbik

Török Gábor politológus szerint a gyöngyöspatai időközi választás eredménye jól tükrözi a Jobbik erősödését, a párt számára a kérdés az, módosít-e szélsőjobboldali retorikáján a jövőbeni választási siker érdekében.

Minden időközi választás kapcsán el kellene mondani: egyetlen település választási eredményéből kapitális tévedés messzemenő országos következtetéseket levonni. Gyöngyöspatán a radikális jobboldal eleve erős volt, s úgy néz ki, hogy még erősödött is – írja blogjában Török Gábor.

Ha a parlamenti eredményekkel hasonlítunk, alig látni változást, az önkormányzatihoz képest viszont döbbenetes a Jobbik erősödése. Nem lehet vitás, hogy a radikális jobboldal egy év alatt – feltehetően alapvetően a Fidesz rovására – még erősebb lett a településen.

A Jobbik ráadásul számos okból elképesztően jó helyzetben van. Lehetetlen nem észrevenni, hogy szinte minden a kezére játszik: a Fidesz kormányzati elhasználódása, a baloldali ellenzék gyengesége, a cigány-magyar együttélés problémái, a társadalmi különbségek növekedése. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Jobbik képes is lesz kihasználni ezt a helyzetet. A párt szétszakadhat, lejáratódhat, ellehetetlenülhet – láthatóan nem kevesen dolgoznak is ezen, párton belül és kívül egyaránt. Ha azonban a Jobbik elkerüli ezeket a veszélyeket, 2014-ben a tavalyinál is kedvezőbb helyzetben várhatja a választást.

Van azonban egy dilemma, amely egyelőre jelentősen behatárolja a Jobbik mozgásterét. A Jobbik feltehetően tisztában van azzal, hogy mai formájában választói oldalról alapvetően „zárt” párt marad, azaz nem tud választást nyerni, de azt is felismerhette már, hogy a „hagyományos” témái nélkül könnyen ma meglévő erejét is elveszítheti.  A következő évek egyik legizgalmasabb kérdése lehet, hogy a Jobbik hogyan próbálja meg feloldani ezt a dilemmát: a magyar pártrendszer jövőjére nézve is meghatározó lehet Vonáék stratégiai válasza.

választás ellenzék Török Gábor Jobbik gyöngyöspata
Kapcsolódó cikkek