Közélet

Tarlós célozgat: A kormány magának készít törvényt

Tarlós István főpolgármester a továbbiakban nem kíván senkivel sem vitatkozni a készülő új önkormányzati törvényről, a parlamenti többség - mint mondta - "olyan törvényt alkot, amilyet akar".

A főpolgármester hétfőn egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, a kormányzat tulajdonképpen saját magának készít jó, vagy rossz törvényt, nem személyesen a főpolgármesternek. Úgy fogalmazott: "meg lehet alkotni egy törvényt egy szűk kör egzisztenciális érdeke alapján", és a város működtethetőségének figyelembevételével is. Álláspontja szerint azonban biztos, hogy nem egzisztenciális érdekek alapján alkotnak majd új szabályozást. "Tudomásul fogom venni, akármilyen önkormányzati törvény is születik" - mondta.

A Magyar Nemzetben múlt héten megjelent interjújával kapcsolatban közölte, akkor nem jelölteti magát újra a 2014-es választásokon, ha nem közvetlen választás lesz, mert akkor a poszt nem számít legitimnek vagy ha a főváros jogosítványai olyan területeken csorbulnak, mint az egységes városrendezés, vagy az egységes parkolási rendszer.

A Magyar Nemzet múlt pénteki számában megjelent interjújában Tarlós István azt mondta, ha a Fidesz a készülő önkormányzati és fővárosi törvényben megszünteti mozgásterét, nem folytatja. "Ha a jogszabályban nem nullázzák le mozgásteremet, akkor szívesen csinálom, viszont "kinevezett főpolgármester" nem leszek" - mondta a lapnak.

A Budapesti Önkormányzati Szövetséggel (BÖSZ) kapcsolatban megjegyezte, hogy azért van most ennek a szervezetnek jelentősége, mert készül az önkormányzati törvény és több kerületi polgármester is parlamenti képviselő.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége idén júliusban alakult meg mind a 23 kerület részvételével. Az önkormányzati összefogást a szövetség alapszabályában azzal indokolták, hogy "az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest".

Július elején Tarlós István a BÖSZ-ről nyilatkozva azt mondta az MTI-nek, hogy a fővárosi önkormányzat belépése nélkül az csak "súlytalan gittegylet" lehet, amely nem válhat a kormány hivatalos konzultációs partnerévé.

bösz önkormányzat főváros törvény Tarlós István Parlament interjú
Kapcsolódó cikkek