Közélet

Könnygáz és Molotov-koktélok Athénban

A meghirdetett 48 órás általános sztrájk máris összecsapásokba torkollt Athénben, ahol a békésen tüntető görögök közé maszkos fiatalok vegyültek.

Az arcukat eltakaró fiatalok kövekkel és Molotov-koktélokkal támadták meg a tömegre felügyelő rohamrendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A város főterén, a Parlament épületével szemben álló Syntagma téren több helyen is hallani lehetett a gránátvetők puffogását, ahogy a rendőrök igyekeztek megvédeni az épületet a támadóktól.

Az ötvenezer fősre becsült tömeg többsége viszont békésen próbált tiltakozni a George Papandreou által bevezetett megszorítások és adóemelések ellen. "Ennek a politikának nincs jövője, és azoknak sincs, akik megpróbálják ránk erőltetni" - idézte a Bloomberg Yiannis Panagopoulost, az egyik legnagyobb görög szakszervezet vezetőjét.

Papandreou szerint azonban épp a sztrájkok és tiltakozások tartják fogva Görögországot. "Ez a kormány két éve harcol azért, hogy megmentse az országot és még mindig rengeteg teendője akad. De harcolni és nyerni fogunk" - fogalmazott a miniszterelnök tegnapi parlamenti felszólalásában.

A két napos sztrájk során bezártak a kormányzati hivatalok, intézmények és irodák. Nem járnak a tömegközlekedési eszközök és a kompok sem, az athéni reptér forgalomirányítói 12 órás sztrájkot tartanak, melynek következtében mintegy 150 járatot kellett törölni. A bankok, építkezések, áruházak és posták kilencven százaléka szintén sztrájkol, de első alkalommal csatlakoztak a kezdeményezéshez a kis boltok tulajdonosai is. A szemétszállítókat viszont tegnap visszarendelték az utcákra, mivel több mint egy heti hulladék lepte el Athén utcáit, közegészségügyi veszélyt okozva.

sztrájk összecsapás athén tüntetés
Kapcsolódó cikkek