Közélet

Leáll a Wikileaks - Sikeres volt a pénzügyi blokád

A Wikileaks nyitóoldalán megjelent közlemény szerint leállnak a további publikálással és agresszív tőkegyűjtésbe kezdenek, hogy fennmaradjon valahogy a projekt.

A bejelentés szerint a Bank of America, a Visa, a Mastercard, a Paypal és a Western Union részvételével ellene indított pénzügyi blokád miatt a bevételek 95 százaléka elpárolgott.

"A szűkös erőforrásainkat most arra kell fordítanunk, hogy a törvényellenes banki blokád ellen harcoljunk" - áll a kiadott anyagban. "Amennyiben az ellenünk folyó pénzügyi támadás válasz nélkül marad, egy veszélyes, elnyomó, antidemokratikus precedens születik meg, melynek hatásai messze túlmutatnak majd a Wikileaksen és annak munkáján."

Az amerikai diplomáciai levelek kiszivárogtatása után az Egyesült Államok kijelentette: a bizalmas információk közzététele illegális volt, veszélybe sodort egyes állampolgárokat és a nemzetbiztonságot is. Sok bank ennek köszönhetően megszüntetett mindenféle együttműködést a botrányos oldal üzemeltetőivel.

A Wikileaks egyúttal azt is bejelentette, hogy versenyellenes panasszal fog élni az Európai Bizottságnál a banki blokád ellen, valamint per előtti akciókat kezdeményez Nagy-Britanniában, Izlandon, Dániában, Belgiumban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában a vagyonuk visszatartása ellen.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek