Közélet

INDRA: Függesszék fel a MÁV ÁBE ügyben az eljárásokat!

Az INDRA Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédő Egyesülete levelet írt a Legfelsőbb Bíróság elnökének, amelyben arra kérik a testület elnökét, hogy a vonatkozó jogszabály megalkotásáig függesszék fel a MÁV ÁBE biztosítottak ügyében folyó eljárásokat.

Az INDRA aláhúzza, hogy jogalkotói mulasztás miatt a biztosítottakat további joghátrányok nem érhetik, a marasztaló ítéletekkel elszenvedett károsultakat a jogszerű állapot helyreállításával utólag kártalanítani kell. A civilszervezet szerint minden további határozat, amely az egyetemlegesség elve alapján a MÁV ÁBE biztosítottait  kötelezné kártérítésre, az alkotmánybíróság határozatával lenne ellentétes.

Mint arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Országgyűlés mulasztásos alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy 2010 január elseje előtt nem rendezte azoknak a felszámolás alatt lévő biztosítóval előzőleg megkötött kötelező gépjármű felelősségbiztosításokkal (kfgb) kapcsolatos kártérítési igényeknek a kockázatközösség elvén alapuló fedezését. A parlamentnek jövő év június harmincadikáig jogszabályt kell alkotnia a mulasztás orvoslására.

eljárás felfüggeszt MÁV ÁBE legfelsőbb bíróság INDRA bíróság
Kapcsolódó cikkek