Közélet

Oktatás - Pokorni a gyerekek kormányzati stigmatizálásáról beszél

Több ponton máshogy képzeli el a pedagógus életpályamodellt a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, mint az oktatási államtitkár.

Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy több munkát csak magasabb bérért lehet előírni. Ha drágább lesz az önköltséges képzés, akkor már ennek megfelelően kell a diákhitelt felvenni. A törlesztőrészleteket viszont a munkaadó is visszafizetné - vélekedett.

Több ponton máshogy képzeli el a pedagógus életpályamodellt a fidesz alelnöke, mint az oktatási államtitkár. Csak a béremeléssel párhuzamosan lehet előírni, hogy a pedagógusok kötelezően heti 32 órát tartózkodjanak az iskolában - mondta Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke az InfoRádióban. Ezt adott esetben a köznevelési törvényben is deklarálná. A béremelésre jövőre biztosan nincs pénz, és félő, hogy 2013-ban is kis összegű emelésre lesz lehetőség - mondta Pokorni Zoltán. Ez pedig nem hoz fordulatot, nem teszi a fiatalok számára vonzóvá a tanári pályát.

Az oktatási koncepciókat illetően is eltér az oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán álláspontja - mondta a Fidesz politikusa, aki a vitás pontok között említette, hogy hány éves kortól legyen kötelező az óvoda, az iskola. A kormány által elfogadott köznevelési koncepció alapvetően három éves kortól tenné kötelezővé az óvodát, de lehetővé tesz kivételeket. Pokorni Zoltán viszont éppen fordítva gondolja: négy éves kortól tenné kötelezővé az óvodát, a hátrányos helyzetű családokat pedig anyagilag ösztönözné, hogy korábban kezdjék óvodába járatni a gyerekeiket.

Azzal sem ért egyet, hogy kötelezően hét éves korban kelljen elkezdeni az iskolát - akár iskolaérett a gyerek, akár nem. Szerinte ezzel stigmatizálják a gyerekeket. Ráadásul, mivel elenyésző azoknak az aránya, akik nyolc évesen kezdik a tanulást, nem is szükséges ilyen "csapdát" állítani.

életpálya óvoda Pokorni oktatás iskolakezdés korhatár
Kapcsolódó cikkek