Közélet

"Diktátori hatalommal ruházza fel Orbán Viktort az új alkotmány"

Két forgatókönyv képzelhető el Magyarország számára az "alkotmánycsapdából" kivezető útként - írta a Princeton Egyetemen oktató Jan-Werner Müller a NZZ belföldi kiadásában. Müller az új alkotmányról úgy vélekedik, hogy az "legális, de illegitim". Nézete szerint az alaptörvény aláássa a hatalmi ágak szétválasztását és gyengíti "az utolsó független intézményeket".

"Csendes puccs" készül Magyarországon - véli a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap az új magyar alkotmánnyal foglalkozó keddi jegyzetében. "Orbán Viktor a saját képére alakítja át Magyarországot...Európai és amerikai értékelés szerint az olvasónak az az érzése, hogy Budapesten egyenesen csendes puccs készül és hogy az ország fejlődése ugyanolyan irányt vesz fel, mint Putyin Oroszországa." "A józan vitát arról, mi történik Magyarországon, sajnos elnyomják az Orbán-ellenes indulatok" - írja a prágai lap.

Diktátori hatalommal ruházza fel Orbán Viktort az új magyar alkotmány - írta kedden címoldalán az Evenimentul Zilei című román napilap. A Traian Basescu államfőhöz és a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párthoz (PDL) közel álló újság az új magyar alkotmány hatályba lépése kapcsán írt tudósítása szerint "Orbán alkotmányos diktatúrát vezet be Magyarországon".

A hasonló beállítottságú Romania libera című napilap Az EU, az IMF és Hillary Clinton is támadja Orbán Viktort című írásban beszámol az új magyar jegybanktörvény elfogadásáról, amelyet az Országgyűlés "Magyarország fontos külföldi partnereinek figyelmeztetése ellenére" is megszavazott.

A román ellenzék szócsövének számító Jurnalul National szerint Magyarországon veszélybe került a demokrácia az új, nacionalista ízű alaptörvény hatályba lépése után.

Az Adevarul című román liberális napilap kétoldalas tudósításban számol be a magyarországi politikai helyzetről. Az újság megállapítja, hogy "Orbán Viktort egyre gyakrabban hasonlítják Hugo Chavezhez, miközben "újságírók éhségsztrájkolnak, a jegybank a kormány papucsa alá került és újból államosították a magánnyugdíjakat".

Ovidiu Nahoi a lap külpolitikai kommentárjában megállapította, hogy Orbán Viktor "zátonyra futott a szélsőjobboldali konzervatív-nacionalizmus hajóján". A szerző szerint a magyarországi helyzet kihívást jelent az Európai Bizottság számára, amely eddig nem bírálta túl élesen Magyarországot, de az Európai Néppárt számára is, amely korábban kiállt az új magyar alkotmány mellett.

diktátor Orbán Viktor alaptörvény demokrácia
Kapcsolódó cikkek