Közélet

Uniós jogot sérthet a diplomás "röghöz kötés"

Uniós jogszabályt sérthet és közösségi célkitűzésekkel is szembemehet a magyar felsőoktatási törvény, amely az államilag finanszírozott tanulóknak írna elő kötelező magyarországi munkavégzést – értesült a BruxInfo bizottsági forrásból.

A portál úgy tudja, a tavaly októberben elfogadott jogszabályt és az azt kiegészítő januári kormányrendeletet már vizsgálja is az
Európai Bizottság. Az oktatási EU-biztos pedig az aggályait már meg is osztotta a hétfőn Brüsszelben tárgyaló Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárral. Ezt Andrulla Vassziliu saját Twitter-csatornáján is jelezte.
A testület szerint fennáll a veszélye annak, hogy jogszabályok sértik a személyek szabad áramlásának európai elvét, sőt, a bizottság álláspontja szerint a „röghöz kötés” szembemehet a korai iskolaelhagyók arányának csökkentéséről szóló célkitűzéssel is.

A jogszabály előírja, hogy aki államilag finanszírozott képzésben szerzi a diplomáját, a diplomázást követő 20 éves periódusban legalább kétszer annyi időt kell eltöltenie Magyarországon, mint amennyi ideig a tanulmányait végezte. Egy hat évig tanuló orvosnak tehát legalább 12 évig Magyarországon kell dolgoznia a diplomázás utáni 20 évben bármikor.

Ha nem így tesz, akkor a végzett hallgatónak vissza kell fizetnie az állam részére a teljes egyetemi képzésének költségeit. Az elfogadott törvény és kormányrendelet szerint mindezt a tanulmányok megkezdése előtt szerződésben kell vállalniuk az államilag finanszírozott, tehát tandíjmentesen tanuló hallgatóknak.

röghöz kötés Twitter felsőoktatás EU-biztos
Kapcsolódó cikkek