Közélet

Az egyik legerősebb brit romboló útban a Falkland-szigetek felé - fotó

Az HMS Dauntless tegnap indult el Portsmouth kikötőjéből első, hat hónapos útjára éppen akkor, amikor a Falkland-szigeteki háború harminc éves évfordulója miatt fokozódik a feszültség Argentína és Nagy-Britannia között.

Míg a brit kormány állítja, hogy a vadonatúj romboló indulása rutin gyakorlat, az argentin vezetés azzal vádolja Londont, hogy militarizálja a falklandi konfliktust. Az HMS Dauntless féléves küldetésre indult az Atlanti-óceánon éppen egy nappal a falklandi háború harminc éves évfordulója előtt, a hivatalos indoklás szerint pusztán azért, hogy felváltsa az HMS Montrose-t. 1982-ben a 74 napig tartó háborúban 649 argentin és 255 brit vesztette életét, Argentína és az Egyesült Királyság a mai napig vitatja a szigetek hovatartozását.

Brit diplomaták a The Telegraph-nak elmondták: az angol diplomácia igyekszik a lehető legalacsonyabb szinten tartani a falklandi konfliktus hőfokát, ezt viszont nem feltétlenül segíti elő az, hogy Will Warrender, az HMS Dauntless parancsnoka közölte: hajója az egyik legfejlettebb romboló, amelyet a brit haditengerészet valaha is bevetett. A hajó a Sea Viper rakétavédelmi rendszer segítségével akár 115 kilométeres távolságban lévő célpontokat is megsemmisíthet, hogy megvédje a brit flottát.

A parancsnok megfogalmazása szerint keményen dolgoztak azért, hogy időben elindulhasson küldetésére a Dauntless, amely "megnyugtató brit jelenlétet biztosít a régióban és megvédi a brit érdekeket".

 

 

hms dauntless falkland-szigetek háború romboló évforduló
Kapcsolódó cikkek