Közélet

Harci járművek többszörös áron - csaló cégeket kapott el a NAV

Bonyolultnak tűnő, de egyértelműen csalásra szerveződött cégláncolatot számolt föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A már letartóztatott irányítók egyebek mellett selejtes harci járművek adásvételével manipuláltak, amerikai cégkölcsönt színleltek, mindezt azért, hogy több százmillió forintot csaljanak ki az államtól.

Adócsalás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 36 és egy 43 éves férfit vettek őrizetbe a pénzügyi nyomozói Csongrád megyében. A több helyszín átkutatásával járó akciót hosszas nyomozás előzte meg, így kiderült, hogy az egyik gócpont az a négy éve alapított cég, amelyet egy amerikai céggel kötött hamis kölcsönszerződésre alapoztak. Ezt követte újabb és újabb társaságok alapítása, majd színlelt ügyletek sorozatával beindult a számlázási láncolat, amelynek végén egy mártélyi székhelyű cég nevében jogosulatlan általános forgalmi visszaigényléssel próbálkoztak.
 
A számlázási láncban szereplő társaságok többek között leselejtezett, néhány millió forintért megvásárolt honvédségi eszközöket, harci járműveket számlázták tovább többszörös áron, ezáltal a számlázási lánc végére az egyébként leselejtezett eszközök több mint tízszeres értéken szerepeltek.
 
Az érintett cégek nevében többször érkezett az adóhatósághoz általános forgalmi adó visszaigénylésére alapot adó bevallás, a legutolsó 2012. január 20-án.  A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a Csongrád Megyei adóellenőrök segítségével és közreműködésével több, mint 126 millió forint visszaigényelt áfa kiutalását akadályozták meg. Az utólagos ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a gyanúsítottak további 180 millió forint befizetendő adót titkoltak el, továbbá mintegy 100 millió forintot sikkasztottak.
 
A pénzügyi nyomozók a váratlan rajtaütéssel az elkövetőktől több mint 180 millió forint értékben foglaltak le ingatlanokat, járműveket és gépeket.

 

NAV cégháló cég csaló
Kapcsolódó cikkek