Közélet

Szijjártó: Büszkék vagyunk az eredményekre, jöhet a Velencei Bizottság

Magyarország szívesen fogad bármilyen monitoringeljárást, és büszkén ad számot az elmúlt két évben elért eredményekről - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

Szijjártó Péter arra a kérdésre mondta ezt, hogy nem tart-e a kormány attól, hogy a Velencei Bizottság ajánlására monitoringeljárás indul Magyarország ellen.

"Ha bármilyen monitoringot kíván bármilyen nemzetközi szervezet folytatni Magyarországon, mi azt nagyon szívesen vesszük, hiszen nemhogy takargatnivalónk nincs, hanem büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amelyeket az elmúlt két esztendőben elértünk" - fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter hozzátette: az új alaptörvény, valamint az elmúlt két évben megalkotott kétharmados és feles törvények az "európaiság minden értékbeli és jogi jellegű próbáját kiállják".

Andrew Cutting, az Európa Tanács brüsszeli irodájának szóvivője hétfőn erősítette meg az MTI-nek, hogy a szervezet valószínűleg a parlamenti közgyűlés októberi ülésszakán dönt arról, induljon-e monitoringeljárás Magyarország ellen egyes kifogásolt jogszabályok miatt.

Elmondta, hogy a Velencei Bizottság - az ET égisze alatt működő, tekintélyes alkotmányjogászokból álló, független tanácsadó testület - pénteken vitatja meg a magyar választási törvény, továbbá az Alkotmánybíróságról, a nemzeti kisebbségek jogairól, valamint az ügyészségről szóló törvény eddig elvégzett elemzésének következtetéseit.

monitoring Szijjártó Péter alaptörvény velencei bizottság
Kapcsolódó cikkek