Közélet

Megsemmisítené az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit az ombudsman

Fenntartja az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek megsemmisítésére irányuló indítványát Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, mert álláspontja szerint az alkotmány első, nyáron elfogadott módosítása nem adott választ minden kérdésre - közölte a biztos hivatala csütörtökön.

A közlemény szerint Szabó Máté nem tartja elfogadhatónak azt az értelmezést, miszerint az átmeneti rendelkezések felülírhatnák az alaptörvényt, vagy kivételt tehetnének a rendelkezései alól. Ezért március 13-án kezdeményezte az Alkotmánybíróságon az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek megsemmisítését.

Az ombudsmani indítványt követően az Országgyűlés június 18-án úgy módosította az alaptörvényt, hogy annak már részét képezik az átmeneti rendelkezések. Szabó Máté szerint ez a módosítás nem adott választ az általa feltett minden kérdésre, ezért fenntartja indítványát.

A közlemény emlékeztet arra, az alaptörvény a záró rendelkezések között szükségessé tette, hogy a parlament fogadjon el átmeneti rendelkezéseket. Ennek célja az új és a régi alkotmány közötti átmenet biztosítása, az új alaptörvény hatályba lépésének és alkalmazásának előkészítése.

A biztos felhívta azonban a figyelmet arra, az átmeneti rendelkezések egyebek mellett a kommunista diktatúra vezetőinek büntethetőségéről és nyugdíjuk csökkenthetőségéről, egyedi ügyben bíróság kijelöléséről, az egyházak elismeréséről, az Alkotmánybíróság hatásköre korlátozásának kiterjesztéséről és a kormányhivatal jogköréről is tartalmaznak rendelkezéseket.

A közlemény szerint az Alkotmánybíróság megkeresésére Szabó Máté e szabályok tekintetében fenntartja az indítványát, és kéri ezeknek a rendelkezéseknek a megsemmisítését. Az ombudsman kifejtette, hogy a jogrendszernek az alaptörvény az alapja, és nem az átmeneti rendelkezések. "Ha az átmeneti rendelkezések eltérhetnének az Alaptörvénytől, azzal maga a mérce relativizálódna és az Alaptörvény alkotmányi státusa kérdőjeleződne meg" - áll a közleményben.

alaptörvény Szabó Máté ombudsman átmeneti rendelkezések
Kapcsolódó cikkek