Közélet

Mario Monti: Az olaszok kedvéért vagyok itt

Folytatná a kormányfői munkát a tavaszi választások után is az olasz miniszterelnök. Erről a tavaly november 16-án, a lemondott Silvio Berlusconi utódaként miniszterelnöknek kinevezett Mario Monti a Corriere della Sera napilap vasárnapi számában nyilatkozott.

Engem senki sem választott meg, azért vagyok itt, hogy az olaszok megtegyék azt, amihez eddig nem volt kedvük és amiről elődeim azt állították, hogy megkerülhető erőfeszítésekről van szó - hangoztatta Monti az interjúban.

Kijelentette, soha nem érezte magát "magányos" miniszterelnöknek annak ellenére, hogy kormánya mögött nem állt párt.

Ami az európai gazdasági válságot illeti, a kormányfő szerint a "krízist nem a piaci túlzások, hanem az elégtelen piaci szabályozás és ellenőrzés okozta". "Egy olyan piacgazdaságban hiszek, melyben erős az állam hatalma"- fogalmazott a miniszterelnök.

Monti és szakértői kormánya tavaly november 16-án tette le az esküt. Az eltelt egy év "kemény tapasztalat volt annak, aki kormányzott és nagyon kemény azoknak, akiket kormányoztunk" - nyilatkozta a milánói lapnak az olasz miniszterelnök, aki ismét hangsúlyozta: ha erre szükség lenne, vállalná a kormányzást a jövő tavaszi választások után is.

olasz kormány monti Berlusconi választások
Kapcsolódó cikkek