Közélet

Tanárok: újabb forduló jön

A pedagógusok munkafeltételeiben és bérezésében nem született megállapodás a sztrájkbizottság és a szaktárca között, ám előrelépés történt egyes szakmai kérdésekben. A tanárokkal szembeni pontos elvárásokat jövő hétre ígéri a minisztérium, a szakszervezet szerint bérezésről csak ezután lehet szó. >Információink szerint a tárgyalások során a kormányoldal hajthatatlannak bizonyult az új munkafeltételek 2013. szeptember elsejei indítása mellett, és bár a pedagógus életpálya-modellben foglalt béremelés ezzel egyidőben nem indulna el, a pedagógusokat „kompenzálni" fogják valamilyen formában.

„A bérezést illetően, és a foglalkoztatottság kérdésében továbbra sincs megállapodás, ám a munkabizottságok által összeállított szakmai részletekben meg tudtunk egyezni" – összegezte lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pedagógus Sztrájkbizottság szerdai tárgyalásainak eredményét Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette: „ezzel egy lépést tettünk előre, ám továbbra sem láttuk leírva azt az új munkaszervezési formát, amely a pedagógusokra vonatkozik. Az új feladatokról ugyan már sokat hallottunk, de leírva még nem láttuk. Ígéretet kaptunk ugyanakkor arra, hogy jövő szerdán írásos formában is megkapjuk a pedagógusokra vonatkozó új munkaszervezési elveket" – fogalmazott lapunknak az elnök, aki hangsúlyozta: „a bérezési kérdésekről csak ennek ismeretében tudunk érdemben tárgyalni."

Információink szerint a tárgyalások során a kormányoldal hajthatatlannak bizonyult az új munkafeltételek 2013. szeptember elsejei indítása mellett, és bár a pedagógus életpálya-modellben foglalt béremelés ezzel egyidőben nem indulna el, a pedagógusokat „kompenzálni" fogják valamilyen formában.

Bár a pedagógusok korábban azt kérték, hogy a kormány halassza el a köznevelési törvény életbe léptetését, mondván: különösen az állami fenntartásba vétel feltételei nem adottak, egyre biztosabbnak tűnik az átállás. A parlament hétfőn fogadta el a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét szabályozó törvényt, amelynek értelmében az oktatási intézmények működéséért az állam lesz a felelős január elsejétől.

Ezzel az állam csaknem 2800 oktatási intézményt visz tovább az önkormányzatok helyett, amely közvetlenül 126 ezer pedagógust és több mint 1 millió 206 ezer diákot érint. Az intézmények működtetését a nemrégiben erre a célra létrejött új állami hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi. A Központ ebben a hónapban összesen 198 tankerületben kezdte meg munkáját országosan.

Az állam a 3 ezer lakosúnál kisebb települések intézményeit automatikusan átveszi, azok fenntartását az önkormányzat csak akkor kaphatja vissza, ha nyilatkozik arról: képes az iskola működéséhez szükséges anyagi forrásokat előteremteni. A nagyobb falvak, illetve városok esetében az átvétel fordítva működik: ha az érintett önkormányzatok nem tudják finanszírozni az oktatási intézményeiket, az állam átvállalhatja a terheket. Az állam az irányítással szakmai felügyeletet szerez az intézmények felett, gyakorolja a pedagógusokkal és nevelőkkel szemben a munkáltatói jogokat, és finanszírozza a bérüket is.

Balog: „Cserébe” komoly béremelés

Komoly változás, egyfajta kultúraváltás előtt áll a köznevelés rendszere – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, az újonnan kinevezett tankerületi igazgatók munkaértekezletén. Balog Zoltán kitért arra is, hogy pontosan tisztában vannak vele, milyen nagyléptékű változásokat akarnak, és ezeket meg is fogják csinálni. Cserében biztosítani kell a pedagógusok megbecsültségét, ezért „tették mellé” az életpálya-modellt, ami nem csak komoly béremelést tartalmaz, hanem szakmai segítséget, például a továbbképzések ingyenessé tételét.


pedagógus életpálya béremelés fizetés
Kapcsolódó cikkek