Közélet

PDSZ: Szolidárisak vagyunk a HÖOK küzdelmével

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szolidaritásáról biztosította a kormányzat felsőoktatási tervei ellen vívott harcában a hallgatói önkormányzatot.

"Egyre nagyobb döbbenettel figyeljük azt az elszabadult fiskális szemléletet, mely a költségvetés minden baja megszüntetésének üdvözítő módját kizárólag az oktatásra szánt pénzek drasztikus csökkentésében véli felfedezni" – írja sajtóközleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Hosszú ideje már, hogy megtakarításként kommunikálja a kormányzat a köz- és felsőoktatásból kivont tíz- és százmilliárdokat, fittyet hányva arra az alapigazságra, mely mindenki számára ismert - az oktatásba befektetett milliárdok hosszú évek múlva hasznosulnak, az onnan kivont egy forint azonnal kárt okoz. A fiskális rohamosztag figyelme most ismét a felsőoktatás felé fordult, brutálisan csökkentve az államilag támogatott hallgatói helyek számát.

Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy egész nemzedék jövőjét tegyék zárójelbe rövidlátó, káros pénzügyi intézkedésekkel. Ez a döntés hosszútávra kérdőjelezi meg Magyarország felemelkedésének lehetőségét, rendkívüli módon leszűkítve azok számát, akik bejuthatnak a felsőoktatásba. Szolidárisak vagyunk a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának küzdelmével – írja a PDSZ.

A kormányzat felsőoktatási koncepciójának lényege, hogy az állam mindenkinek kifizeti felsőfokú tanulmányait: valakinek ösztöndíj, valakinek Diákhitel 2 formájában - mondta tegnap Giró-Szász András kormányszóvivő.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Nagy Dávid csütörtökön jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért.

PDSZ höok felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek